Медия без
политическа реклама

40 премиери от Изтока в кината и онлайн през януари

07 Яну. 2022
"Между рая и земята" ще открие физическата програма на фестивала на 14 януари.
снимка: Pozor
"Между рая и земята" ще открие физическата програма на фестивала на 14 януари.

За втора поредна година фестивалът за кино от Изтока Sofia MENAR ще има хибридно издание: след като през януари 2021 г. той се проведе изцяло онлайн (заради затворените от коронавируса салони), сега зрителите ще могат да избират. 40-те премиерни заглавия в 14-ата зима на феста ще могат да се гледат както в кинозала в София (Дом на киното, Културен център G8, Евро синема), така и у дома на Neterra TV+. Онлайн "прожекциите" ще са достъпни за зрители от цялата страна, но не и в чужбина. Акцент в програмата тази година е малко познатото кино от Централна Азия.

MENAR 2022 започва на 14 януари с палестинския "Между рая и земята". Във филма на режисьорката Наджуа Наджар главните роли са поверени на Муна Хауа и Фирас Насар (с награда за най-добър актьор от фестивала във Валенсия), а в саундтрака личат имената на Наташа Атлас, Таня Салех и Суад Маси.

Още 40 игрални, документални и късометражни ленти от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка ще могат да се гледат до края на месеца. Сред тях са "Когато наровете плачат" на режисьорката Граназ Мусави - копродукция между Австралия, Афганистан и Иран, която тази година представя Австралия в селекцията за най-добър чуждоезичен филм на "Оскар"; индийската комедия "Любов за пуритани", новият филм на Реза Дормишиян "По принуда" с големите звезди на иранското кино Хомаюн Ершади ("Вкусът на черешата"), Бабак Карими ("Раздяла"), Парса Пирузфар и Негар Джавахерян; както и поредната мащабна суперпродукция на тандема Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио "Египет отвисоко".

Централноазиатското кино е представено с четири филма от Казахстан - комедията "Пещ", романтичната драма "Зере", "Назима" и "Най-дългият летен ден"; киргизкия "Пътят към края", таджикския "Когато завесата падна", узбекския "Вълни на любовта", както и документалната копродукция за живота на уйгурите в Китай "Смут по Пътя на коприната".

Само зрителите на Neterra TV+ ще имат достъп до късометражната селекция на Sofia MENAR, която включва кратки филми от Иран, Египет, Афганистан, Мароко и др. 

Пълна програма и информация за филмите има на www.menarfest.com.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата