Медия без
политическа реклама

Журналисти протестират срещу писмо на турския посланик до БНР

Според АЕЖ Айлин Секизкьок не може да определя събеседниците в общественото радио

21 Ноем. 2022Обновена
Илияна Кирилова

Асоциацията на европейските журналисти – България протестира срещу недопустимо писмо от посланичката на Република Турция в България Айлин Секизкьок до генералния директор на БНР Милен Митев. Преди дни Секизкьок изпрати писмо до "Драган Цанков" 4, че интервю на водещата от "Хоризонт" Силвия Великова с журналиста Мехмет Юмер представлява "атака към Турция". Посланикът на Турция в България отхвърли спекулациите за участие на турската държава в атентата от 13 ноември в Истанбул, при който загинаха шестима души. В предаването Юмер заяви, че "не липсват анализи, че това може да е организирано и от държавата, за да се всее страх". "Преди избори хората се изправят пред дилемата за избор между свобода и сигурност. Спекулативно би било да се каже кой стои зад атентата", каза още той. Секизкьок отговори, че "онези, които се опитват да разпространяват подобни изопачени идеи, са терористични организации като ПКК, FETÖ и ISIS, врагове на турския народ и държава". 

От АЕЖ коментират, че "в нарушение на чл. 41 (1) от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, Нейно превъзходителство прави коментари, влизащи в противоречие с чл. 39 и 40 от Конституцията на Република България". "А те гарантират свободата на изразяване и неприкосновеността на медиите. Крайно учудващо е, че това интервю предизвиква подобна непремерена реакция от страна на посланик Секизкьок. Тя си позволява да съветва БНР какви събеседници да кани и какви не. Дипломатическата представителка определя БНР като официалното радио на България. Това не е фактологично вярно, тъй като става дума за обществена медия, която се финансира с публични средства, но не следва да бъде държавна и да изразява  единствено гледната точка на правителството", отбелязва АЕЖ. 

"Посланик Секизкьок засипва Юмер с неподплатени с нищо квалификации. Дори свързва името му с обвинения в принадлежност към организация, която според нея е терористична. Макар да не е била обявена за такава в ЕС или където и да било в демократичния свят", се казва още в писмото.

Асоциацията на европейските журналисти настоява МВнР да извика посланик Айлин Секизкьок, за да ѝ обясни, че в България не е допустимо журналисти да бъдат квалифицирани като терористи само защото отказват да служат на управляващите на своята или на чужда държава. 

"По различни данни Турция е най-големият затвор за журналисти в света", отбелязва още АЕЖ. "В момента там продължават да се намират десетки журналисти, повечето обвинени в престъпления, свързани с тероризма. АЕЖ  нееднократно е призовавала режима на Ердоган да освободи всички журналисти и е изразявала солидарност с независимите турски медии, подложени на гонения, особено след опита за преврат през 2016 г. Не на последно място, АЕЖ – България изразява учудване от липсата на публичен официален отговор от ръководството на БНР. Видно е, че публикацията на сайта на радиото има сериозни разминавания с казаното в интервюто. Това обаче няма как да бъде основание за подобно поведение от страна на чужд посланик. Липсата на реакция от БНР, както и от официалните държавни институции – МВнР и СЕМ – би създало опасен прецедент, че в България ще се толерират дипломати, които оказват натиск над медии и журналисти", завършва писмото. 

Преди 2 седмици имаше друг скандал, свързан с БНР, в който интервю с бившия директор на бТВ Венелин Петков, в което той разказва за политически натиск на ГЕРБ, в анонса в сайта ГЕРБ е премахнат. 

Бившият главен редактор на "Новини, актуални предавания и спорт" на bTV Media Group Венелин Петков даде интервю пред радио "София" на БНР, в което разкри на какъв безпрецедентен натиск е бил подложен от страна на управляващата тогава партия ГЕРБ, съобщи "Дойче веле".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

БНР, АЕЖ, Силвия Великова