Медия без
политическа реклама

Журналисти на протест в Загреб срещу репресивен закон

Правителството предлага затвор заради изнасяне на подробности от полицейски разследвания

31 Яну. 2024
Андрей Пленкович с Урсула фон дер Лайен. Снимка: Архив
EPA/BGNES
Андрей Пленкович с Урсула фон дер Лайен. Снимка: Архив

Стотици журналисти се събраха в хърватската столица днес, протестирайки срещу проектозакон, налагащ затвор за тези, които изнасят подробности за полицейски разследвания, като обвиниха правителството, че се опитва да блокира сигналите за корупция, съобщи Ройтерс, предаде БТА. Журналисти се събраха пред сградата на правителството в Загреб и освиркаха премиера Андрей Пленкович и неговото правителство. Един от тях държеше транспарант: "Ако няма източник, няма политически проблем“.

"Пленкович иска да въведе закон, който първо да плаши подателите на сигнали, но и журналистите, които пишат за корупцията и престъпност, във време, когато на властите не им пука“, каза Ана Раич Кнежевич, която присъства на протеста.

На заседание на правителството, проведено в сряда, Пленкович каза, че се разглежда спорният раздел в проекта за наказателен закон, въведен, за да "се защити личното пространство“ на хората, подложени на разследване. Ако изтеклата информация е била в интерес на обществото, новият закон няма да се прилага, каза Пленкович.

Ръководителят на Хърватското журналистическо дружество Хървое Зовко заяви пред протестиращите, че с въвеждането на закона Пленкович и неговото правителство искат да отблъснат всякакъв вид критика.

Опасенията на протестиращите са, че гражданите няма да могат да получават информация относно наказателни процедури от обществен интерес в продължение на години. Те смятат, че така могат по-лесно да се прикриват доказателства за корупция и злоупотреба с власт от страна на държавни служители и лица на високи политически постове.  

Според проектозакона полиция, прокурори, съдии или всякакви длъжностни лица, които изнасят информация за полицейски разследвания, може да получат до три години затвор.

Хърватското журналистическо дружество заяви, че  журналистите, които публикуват информация за разследвания,  може да станат обект на разследване и техните  имейли, телефони и записки могат да бъдат конфискувани, след като законът влезе в сила.

Проектозаконът все още не е приет от парламента, в който правителствената коалиция, водена от Хърватската демократична общност на Пленкович, има мнозинство. Четиригодишният мандат на Пленкович изтича тази година и датата за парламентарни избори  се очаква да бъде насрочена най-късно за края на септември.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата