Quantcast

Медия без
политическа реклама

Роузи и Фарис Якоб: "Лесно уловимото внимание е вече напълно колонизирано"

Номадският пътеводител към креативността в един комплексен свят

31 Май 2019
Рози е съосновател на номадската/странстващата креативна консултантска фирма, Genius Steals. Тя вярва, че брандовете могат да създават култура и да свързват хората по начин, по който и двете страни да оценят добавената стойност. Страстта на Рози е в създаването на нетрадиционни решения на бизнес проблеми, както и свързването на брандовете с културата. Тя е работила с емблематични хора и брандове като Jay Z, Oreo, Coca-Cola, InterContinental Hotels, Gibson, Nestle и т.н. Фарис е съосновател на номадската/странстващата креативна консултантска фирма, Genius Steals, която вярва, че идеите са просто нови комбинации. Genius Steals е „странстваща“ фирма, която работи с брандове, агенции и стартъпи по цял свят. Да бъдат пътуващи консултанти позволява на Фарис и неговата съпруга и бизнес партньор Рози да бъдат там, където се нуждаят от тях и междувременно да продължават да се вдъхновяват от света около себе си.

След броени дни в рамките на фестивала ФАРА 2019, Фарис и Роузи Якоб ще изнесат лекция на тема  "Номадският пътеводител към креативността в един комплексен свят". Преди 5 години те създадоха „странстващата“ креативна консултантска фирма Genius Steals, разтърсвайки разбирането какво всъщност е агенция. От тогава насам, те работят с компании в различни сфери и на различни места по света, предоставяйки уникален инсайт към мтенденциите, които влияят на потребителите и брандовете. Ще чуете от тях провокации относно креативността в света на комуникациите. Тяхната енергична презентация със сигурност ще ви вдъхнови, но също ще ви даде идеи, които да отнесете със себе си и да осъществите веднага.

СЕГА: Как решихте да приемете поканата за участие във FARA 2019?
Миналата година в Белград, Сърбия срещнахме Георги Гавазов. Много обичаме, когато по време на пътуванията си се натъкваме на хора със сходен светоглед и плавно комуникацията да се разлее във вечеря . Имахме един прекрасен разговор с него, който не ни се искаше да свършва и така се стигна до покана да посетим България и в последствие – фестивала. (Благодарим, Георги!!)  

 

СЕГА: Ще презентирате лекция на тема „Номадският пътеводител към креативността в един комплексен свят“. Какво всъщност е креативният номад?
Наричаме се предприемачи по случайност, защото не сме го планирали. След като Фарис продаде команията си, решихме да пътешестваме за 6 месеца и да открием град, в който да се влюбим и установим. Но след като се озовахме на пътя, започнахме да получаваме консултантски запитвания от различни компании  - тях не ги интересуваше, дали им отговаряме от плажа в Бали, или че провеждаме Skype разговор от Сидни. И до днес живеем като номади, живот изпълнен с постоянно странстване и опознаване на света, като продължаваме да предоставяме стратегически и консултантски услуги на клиенти по целия свят.

 

СЕГА: Kреативният номад е екзотично изключение или е по-скоро предсказание за бъдещето на този сектор?
Номадският живот е труден - ние сме изключение от нормалното, местим се постоянно и това води със себе си много предизвикателства. Но повечето компании започват да се чувстват все по-комфортно с идеята за гъвкава работна среда. Затова е и логично да заключим, че този тип работно отношение ще се разпространи като практика в бъдещето, но малко ще са хората, които ще поемат точно по нашия път.

 

СЕГА: Как намирате правилният начин за комуникиране на бранд в среда, която е толкова пренаситена със съдържание?
Започваме от стратегията като изключваме, че съдържанието е единствено решение за нуждите на бранда. Ако съдържанието и рекламата се окажат неразделна част от тях, съобразяването със заобикалящата среда е от изключителна важност. В САЩ, медийната консумация е достигнала състояние на застой от 12 часа на ден – с невъзможност за увеличение – наричаме това „Връхна точка на вниманието“. Лесно уловимото внимание е вече напълно колонизирано, което кара всяка нова идея да взима вниманието от някъде другаде, създавайки игра с нулева стойност. Ключът към тази среда се крие в креативните идеи, за които си заслужава да се говори, интегриращи действия, услуги и ПР, заедно с рекламата.

 

СЕГА: Нуждите на бранда ли тласкат технологичните иновации, или технологичните иновации карат брандовете да се развиват?
Брандовете ще използват каквито технологии има налични, за да постигнат целите си. Всъщност, потребителите са тези, които притискат брандовете да се развиват, защото технологиите влияят на техните очаквания за удобство и клиентски услуги.

 

СЕГА: Кое е по-голямо предизвикателство – да се помогне на стартъп да разкаже своята история или да се създаде нова история за съществуващ бранд?
И двете носят различни предизвикателства със себе си. Когато работиш със стартъп, вълнението е много по-осезаемо, но наравно с това има големи дози неяснота, особено когато се работи с предприемачи без опит.

С установените брандове понякога предизвикателството идва от самите служители, които са работили много дълго с дадения бранд и смятат, че той е също толкова важен и за обикновения потребител. Само, защото ти разработваш една дъвка и мислиш за нея 40+ часа в седмицата, не означава че и твоят потребител е също толкова отдаден на този продукт.

 

СЕГА: Подскажете ни – с какво ще ни изненадате по време на лекцията?
Почти със сигурност ще ви забавляваме с шеги и може би ще видите няколко нестандартни снимки от нашите пътувания... плюс това, ще презентираме заедно, което е голяма рядкост за конференциите навсякъде по света.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?