Медия без
политическа реклама

Китай, Беларус и Виетнам са лидери по репресии срещу журналисти

Към средата на декември в затвори по света се намират общо 488 представители на медии, убити са 46-има

25 Дек. 2021
Ютюб

488 журналисти от цял свят посрещнаха Коледа в затвора, съобщи в годишния си доклад неправителствената организация „Репортери без граници“.

„В този празничен период помислете за журналистите, които са задържани и няма да видят семействата си. Не по-малко от 488 журналисти, включително Джан Джан и Роман Протасевич, са задържани в края на 2021 г. само за това, че си вършат работата. Нашите мисли са и с Джими Лай, един от най-възрастните журналисти, от хвърлените в затвор“, пишат от „Репортери без граници“.

Организацията набляга на факта, че никога от началото на ежегодните ѝ доклади през 1995 г. не е имало толкова много журналисти, които са били задържани във връзка с тяхната работа. Тези 488 медийни служители (от тях 60 са жени - 33% повече спрямо миналата година), намиращи се в затвор към средата на декември, са с 20% повече от броя за същия период на 2020 г.

Същевременно убитите журналисти през 2021 г. са 46 и това е най-малкият брой загинали при изпълнение на служебните си задължения репортери за последните 20 години.

Лидери в печалната класация за репресии срещу представители на медиите са Китай, Беларус, Виетнам и Мианмар.

Китай е най-големият затвор за журналисти в света - в момента там затворени са 127 репортери. За пета поредна година е и най-големият затвор за жени журналисти с 19 задържани в момента, съобщават от организацията. Сред задържаните жени е Джан Джан - лауреат на "Репортери без граници" за свобода на печата за 2021 г., чието здравословно състояние в момента е критично, пише в доклада.

В Беларус задържаните жени (17) са повече, отколкото мъжете (15). Сред тях са две репортерки на независимия канал "Белсат" - Дария Чулцова и Катерина Андреева, които бяха осъдени на по 2 г. за неразрешено от властите онлайн излъчване на демонстрация. От 53-ма задържани журналисти и медийни служители в Мианмар, 9 са жени.

Виетнам се намира дори пред Беларус по общ брой затворени репортери - 43-ма, а челната петорка се допълва от Саудитска Арабия с 31 задържани.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата