Медия без
политическа реклама

Фродо Бегинс от ''Властелинът на пръстените'' се замеси в скандал с кремълска пропаганда

Русия използва популярна социална мрежа, за да прави видеа с антиукраински послания

10 Яну. 2024
БГНЕС
Актьорът Илайджа Ууд, изиграл Фродо Бегинс.

Русия е подмамила няколко американски актьори в платформата за видеосъобщения Cameo да разпространяват лъжи за украинския президент Володимир Зеленски. Последният пропаганден опит е описан в доклад на Центъра за анализ на заплахите на ''Майкрософт'', предава БГНЕС.

Във видеоклиповете известни личности като актьора Илайджа Ууд изглежда, че изпращат лично послание до Зеленски с молба да получи помощ за употреба на наркотици. Платформата ''Камео'' заяви, че тези видеоклипове може да нарушават условията за поверителност.

Платформата, която придоби огромна популярност по време на ковид пандемията, позволява на потребителите да искат записани съобщения от известни личности и други публични фигури срещу заплащане. В доклада на ''Майкрософт'' се посочва, че знаменитостите във видеоклиповете вероятно са били помолени от потребител на Cameo да изпратят съобщение на някой си "Володимир", в което го молят да потърси помощ за алкохолизъм и употреба на наркотици, без да знаят, че техните видеоклипове ще бъдат използвани в руската пропаганда. Русия отдавна лъжливо твърди, че Зеленски и други украински лидери се борят с употребата на наркотици, в опит да спечели подкрепа за продължаващата си инвазия в Украйна.

В едно от видеата, записани от Ууд, известен с ролята на Фродо Бегинс във "Властелинът на пръстените", актьорът казва: "Надявам се да получите помощта, от която се нуждаете. Много любов, Володимир, пази се".

След това видеоклиповете на ''Камео'' са модифицирани, за да включват емотикони и лога на медии, и са разпространени в социалните мрежи, понякога чрез медии, притежавани или подкрепяни от руското правителство. В един от случаите се съобщава, че видеоклиповете са били обсъждани в руско политическо токшоу в праймтайма.

''МАйкрософт'' заяви, че е установил седем такива видеоклипа от юли 2023 г. насам, в които са участвали известни личности като Присила Пресли, актьорът от Breaking Bad Дийн Норис, актрисата от The Office Кейт Фланъри и звездата от Scrubs Джон К. Макгинли.

От платформата ''Камео'' заявиха, че няма да коментират публично нито едно от текущите си разследвания за доверие и безопасност, но добавиха, че използването на видеоклипове в руската пропаганда би било нарушение на насоките за общността. "В случаите, в които подобни нарушения са доказани, ''Камео'' обикновено предприема стъпки за премахване на проблемното съдържание и временно прекратяване на профила на купувача, за да помогне за предотвратяването на по-нататъшни проблеми", каза говорител на ''Камео'' в изявление.

Говорител на Ууд заяви пред медиите, че актьорът само е отговорил на запитване чрез ''Камео'', а видеото "по никакъв начин не е било предназначено да бъде адресирано към Зеленски или да има нещо общо с Русия, Украйна или войната".

Русия все по-често използва различни методи за разпространяване на лъжи за войната в Украйна в социалните медии.

Съвсем наскоро доклад на американското технологично списание Wired установи, че изображения на известни личности като Тейлър Суифт и Ким Кардашиян са поставени едно до друго с антиукраински цитати, за да изглежда така, сякаш те са казали тези неща.

Тази кампания за дезинформация е достигнала до поне 7,6 милиона души само във Фейсбук, съобщава Wired. Изследователите я свързват с руска операция за оказване на влияние с предишни връзки с Кремъл.

Ключови думи:

пропаганда, Илайджа Ууд

Още по темата