Медия без
политическа реклама

В около 2000 секции няма да се заснема отчитането на вота

Ще е истинско геройство, ако проработи видеонаблюдението, смятат IT специалисти

02 Апр. 2023
Илияна Димитрова

Над 9000 секции ще излъчват в реално време броенето на бюлетините и попълването на протоколите с изборните резултати, а в около 2000 няма да има такова излъчване, както и във всичките 738 секции в чужбина, напомня БНР. Новият изборен ескперимент ще струва 6.5 милиона лева. След края на изборния ден процедурите ще бъдат излъчвани на специален сайт - evideo.bg.

Разработването на подобно стрийминг решение е сериозно предизвикателство, смятат IT специалистите Стефан Лилов и Цвятко Джонгов. "Този тип подготовка на стрийм е ресурсоемко, изисква някакъв компютърен капацитет, не е минимален", отбелязва Лилов пред националното радио. "Това ще бъде прецедент в България. Не знам за такава практика", добавя Джонгов.

В тази ситуация Лилов поставя ЦИК и "Информационно обслужване" наравно с големите глобални информационни гиганти, а за подготвилите това начинание професионалисти казва: "Стискам им палци на колегите. За мен са абсолютни герои, ако това е функциониращо."

"Рискове има, като се започне от осветеност на помещението, фокус на камерата. Може нищо да не се види. При по-ниска свързаност да не може да се приема сигналът", посочва още Лилов.

Ако по някаква причина пропадне излъчването на живо, в ЦИК ще бъде свален файлът от записа, пояснява Джонгов. Като технологично предизвикателство двамата специалисти определят очаквания пик на интереса към стрийминга. И двамата считат, че е по-смислено да се гради доверие в машинното гласуване, вместо да се харчи ресурс за заснемане на отчитането на вота.

Последвайте ни и в google news бутон