Медия без
политическа реклама

Камерите превърнаха изборите в реалити шоу

„Кажете зеле!“ и „Работи ли телевизоро?“ са само някои от бисерите, които родиха секционните комисии

evideo.bg

На изборите на 2 април за пръв път секционните избирателни комисии (СИК) бяха задължени да заснемат процеса на преброяване на бюлетините и вписването им в протоколите. За целта им бяха предоставени мобилни устройства, чрез които да излъчват на живо на сайта evideo.bg.

Така обаче се стигна до куриозни ситуации, както се вижда от репортаж на Нова ТВ, които превърнаха вота в истинско реалити шоу. Мнозина от членовете на СИК така и не разбраха, че са започнали излъчването, на места картината беше наобратно, а заснемането в някои секции продължи едва 6 секунди.

Някои от членовете на секционните комисии откровено се забавляваха с това, че биват наблюдавани. „Кажете зеле!”, „Добре дошли в нашия подкаст!”, „Хубавици ли сме?”, „Ние сме индианци” - това са само част от бисерите, които „роди” видеонаблюдението.

Някои от комисиите преправяха протоколите си по няколко пъти, а калкулаторите се оказаха безсилни пред сложните математически задачи. „Протоколът е безобразен!”, „Само изписва „стоп”, стоп, стоп, защо пише стоп? Какво стоп?”, чува се да недоволстват членовете им пред камерите.

Членовете на секционна комисия в Якоруда пък неволно тестваха способността си да реагират в кризисни ситуации, след като токът спря и бяха принудени да броят изборните книжа на тъмно. „Да не се запалим само, мани го другото. Изгасна токо! Записвай!”, се чува от записите. Те обаче продължиха да излъчват процеса по броенето на бюлетините: „Работи ли телевизоро? Още работи”, питаха обезпокоени членовете.

В Русенско пък някои видяха видеонаблюдението като повод да блеснат. „Така ме гледате сега, ама след година-две ще съм в Нова телевизия”, с гордост обяснява мъж.

Вчера се разбра, че всяка пета камера не е предавала на живо от изборните секции. От Министерството на електронното управление видяха причината за проблема преди всичко в липсата на обучение за работа с устройствата.

Последвайте ни и в google news бутон