Медия без
политическа реклама

Средно по 11 минути българите са гледали видеоизлъчването от секциите

Най-голям интерес към работата на избирателните комисии са проявили в София и Велико Търново

04 Апр. 2023
Всички файлове от видеоизлъчването вече са публикувани на портала https://evideo.bg/
evideo.bg
Всички файлове от видеоизлъчването вече са публикувани на портала https://evideo.bg/

От Министерството на електронното управление публикуваха кратък отчет за представянето на системата за видеонаблюдение на работата на избирателните комисии след края на изборния ден. Тогава гражданите можеха да наблюдават броенето на гласовете и попълването на протоколите с изборните резултати на живо в онлайн платформата evideо.bg.

По данните на ведомството за периода 2-3 април платформата evideо.bg е регистрирала 115 441 посещения. От тях 75 000 са в часовия пояс 20:00 - 23:59 на 02 април 2023 г. Средното време на посещение на evideo.bg е 10 минути и 43 секунди - толкова изглежда е траял интересът на наблюдаващите.

Над 590 000 е броят на прегледаните страници. Извън България, най-много посещения са отразени от Великобритания (1598) и Германия (1583). В страната, най-голяма активност отбелязват софиянци, с 39 525 посещения, и потребителите от Велико Търново – 9 614.

На 3 април всички файлове от видеоизлъчването са публикувани на портала https://evideo.bg/ Платформата за видеоизлъчване е осъществила близо 27 000 записа от 8 969 секционни избирателни комисии. След като камерите пристигнат в ЦИК, записите ще бъдат свалени и публикувани на портала, посочват от министерството.

НАТОВАРВАНЕ

Натоварването на системата в пиковите моменти на видеоизлъчването е достигнала под 35% от капацитета й. Общо 11 383 секции са изпратили сигнал и са идентифицирани от платформата след края на изборния ден. В пиковите моменти системата за видеонаблюдение е отчела едновременно излъчване на 6 500 секционни избирателни комисии. В секциите с прекъсване, заради слабо интернет покритие, записът е запазен в устройството.

ПРОБЛЕМИ

В контактния център към министерството са постъпили 150 обаждания, като най-честите сигнали са свързани с липсата на онлайн излъчване. В предизборния ден са сменени само 5 мобилни устройства, след подаден сигнал за дефект.

В изборната нощ не са регистрирани кибератаки или опит за такива към платформата evideo.bg.

 

Последвайте ни и в google news бутон