Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВР ще издава удостоверение за гласуване на хората без лични документи

14 Март 2023
БГНЕС
Хората, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок ще могат да гласуват със специално удостоверение.

МВР ще издава удостоверения, с които да гласуват хората без документи за самоличност. Става дума за хората, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок.

Това ще става в седмицата преди 2 април, когато ще се проведат изборите. Тези удостоверения се издават само за пред секционната избирателна комисия и са валидни единствено в изборния ден.

На гражданите, които вече са подали заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще им бъде издадено удостоверение, ако личната им карта няма да е готова до края на работния ден на 31 март. Те обаче трябва да поискат издаването на документа, с който ще гласуват. 

За да бъде издадено удостоверение е необходимо гражданите лично да подадат искане в МВР за дните от 28 март до 2 април. Информация за работното време на всяко звено "Български документи за самоличност" е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на СДВР и ОДМВР, обясняват от МВР.

Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ и участък към РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Документът за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация, припомнят от МВР.

Ключови думи:

Избори 2023

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?