Медия без
политическа реклама

Жертвите на боевете в Триполи достигнаха 32

28 Авг. 2022
Халифа Хафтар в Москва със Сергей Лавров през януари 2020 г.
Aрхив EPA/БГНЕС
Халифа Хафтар в Москва със Сергей Лавров през януари 2020 г.

Броят на убитите при избухналите в петък вечерта боеве между милиции в либийската столица Триполи достигна 32. Ранени са най-малко 159 души, предаде Франс прес, като се позова на министерството на здравеопазването към Правителството на националното единство. Предишните данни бяха за 23 убити и 140 пострадали, съобщи БТА. 

Сраженията избухнаха на фона на политическия хаос, обхванал Либия, където има две съперничещи си правителства.

В Триполи днес отново цари спокойствие след сблъсъците между въоръжени групировки в няколко квартала от петък до вчера.

Според медии и експерти това е бил неуспешен опит на милиции, близки до алтернативното Правителство на националната стабилност, оглавявано от Фатхи Башага и базирано в източния град Тобрук, да свалят кабинета в Триполи на премиера Абдел Хамид Дбейба. Изходът от боевете е бил решен, когато фракции, смятани за неутрални, са се намесили на страната на Дбейба, отбелязва АФП. Това е втори неуспешен опит на Башага, подкрепян от "силния човек" в Източна Либия маршал Халифа Хафтар, да вземе властта в столицата.

Сблъсъците са безпрецедентни след неуспешния опит на Хафтар да завладее Триполи през юни 2020 г. в разгара на гражданската война в северноафриканската държава след свалянето от власт и убийството на дългогодишния авторитарен лидер Муамар Кадафи през 2011 г. След падането на режима на Кадафи Либия затъна в тежка политическа криза, съпроводена от сражения между групировки, съперничество за властта между отделни региони и намеса на чуждестранни сили.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Триполи, боеве, загинали

Още по темата