Медия без
политическа реклама

Зеленски получи в Берлин обещание за преговори с ЕС и нова помощ

Международна конференция за възстановяване на Украйна координира усилията на света за ликвидиране на последиците от руската агресия

11 Юни 2024Обновена
Възстановяването на Украйна започва от защита на нейната инфраструктура и затова най-напред ни трябва силна противовъздушна отбрана, каза Зеленски
Стопкадър от екрана
Възстановяването на Украйна започва от защита на нейната инфраструктура и затова най-напред ни трябва силна противовъздушна отбрана, каза Зеленски

Европейският съюз ще започне преговори за приемането на Украйна до края на юни. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на конференция за възстановяването на Украйна в Берлин, пред която направи емоционално обръщение украинският президент Володимир Зеленски. Той разказа за страданията на неговата страна под руските удари и увери, че съпротивата ще продължи до победа над агресора.

„ЕС трябва да започне преговори за приемането на Украйна до края на този месец“, каза Фон дер Лайен. По-рано вестник „Файненшъл таймс“, позовавайки се на източници в Брюксел, съобщи, че преговорите ще започнат на 25 юни. Преговорите бяха отложени от март до след изборите за Европейски парламент, за да се избегне вътрешнополитическо влияние.
През юли Европейската комисия ще предостави на Киев 1,5 млрд. евро приходи от реинвестирането на замразените руски активи, като 90% от тази сума ще отиде за оръжия, съобщи още Фон дер Лайен на конференцията в Берлин. „Още през юли първите 1,5 млрд. евро от приходите от реинвестирането на руските активи ще бъдат на разположение на Украйна, като 90% от тях ще отидат за оръжия“, каза тя. По-рано Европейската комисия обеща да мобилизира 2-3 млрд. евро благодарение на експроприацията на тези приходи. 
Германия скоро ще предаде на Украйна третата система Patriot с 8 пускови установки, инсталацията IRIS-T, Gepard, ракети и боеприпаси, обяви на откриването на конференцията германският канцлер Олаф Шолц. „Най-неотложната нужда на украинската армия в момента са боеприпасите, оръжията, особено противовъздушната отбрана“, каза той.

Според него силата и привързаността към принципите на международноото право са предпоставки Путин да осъзнае, че няма да има военна победа и мир под формата на диктат: „Той трябва да спре агресивната кампания и да изтегли войските си“, подчерта Шолц и добави, че целта на срещата на върха за мир, която ще се проведе в Швейцария в края на седмицата, е да доближи това осъзнаване. Канцлерът припомни, че от 24 февруари 2022 г. насам Германия е предоставила военна подкрепа на Украйна на стойност 30 млрд. евро.

На 1 февруари ЕС прие единодушно решение за създаването на Украински фонд в размер на 50 млрд. евро за макрофинансова бюджетна подкрепа за Украйна за четиригодишен период - за 2024-2027 г. По-специално, от общия бюджет ще бъдат отпуснати 33 млрд. евро под формата на заеми и 17 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства. Тези средства ще бъдат използвани за изпълнение на конкретни задачи от „украинския план“ за реформи и проекти за възстановяване на инфраструктурата.

БОЙКОТ В БУНДЕСТАГА

Повечето депутати от германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ) и депутатите от радикална лява партия бойкотираха речта на украинския президент Володимир Зеленски пред Бундестага.

Бундестагът е долната камара на германския парламент.

"Отказваме да слушаме оратор, облечен в камуфлаж", се казва в изявление на ръководството на АзГ.

"Украйна не се нуждае от президент на войната, а от президент на мира", се казва още в него.

Радикалното ляво движение BSW заяви, че иска да изпрати "знак на солидарност с всички онези украинци, които искат незабавно прекратяване на огъня и решение чрез преговори".

Ключови думи:

Украйна, възстановяване

Още по темата