Медия без
политическа реклама

За първи път американският долар се отпечата с подпис на жена

Джанет Йелън е първата жена министър на финансите от създаването на ведомството преди 233 години

10 Дек. 2022
EPA/BGNES

В САЩ започна печатането на долари с подписа на първата жена министър на финансите Джанет Йелън и на ковчежника Лин Малерба, съобщава БНР. Така за първи път върху американските пари ще стои подпис на жена.

Американското Министерство на финансите е създадено преди 233 години (през 1789 година), но до назначаването на Джанет Йелън за министър е ръководено само от бели мъже. Американският долар пък се въвежда педи 230 години - през 1792 г.

Йелън е първата жена оглавила не само Министерството на финансите, но и Федералния резерв и Съвета на икономическите съветници на Белия дом, въпреки че често пъти е подложена на критики и от републиканците и от демократите, че не винаги е политически разумна, а понякога твърде директна.

Според съобщението на Министерството на финансите заедно с подписа на министър Джанет Йелън ще стои и този на още една жена - ковчежника  на САЩ Лин Малерба, която всъщност е първата индианка и водач на племе в историята на САЩ на този пост.

Според съобщение на "Ню Йорк таймс" първите банкноти от 1 и 5 долара с подписите на Йелън и Малерба ще бъдат доставени на Федералния резерв през декември, но ще влязат в обръщение в началото на следващата година.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата