Медия без
политическа реклама

САЩ са пред риск да изпаднат в неплатежоспособност от юни

Финансовият министър Джанет Йелън призова републиканците да одобрят повишение на тавана на дълга

09 Май 2023
Pixabay

САЩ може да изпаднат в риск от неплатежоспособност още в началото на юни. Финансовият министър Джанет Йелън е предупредила в писмо председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, че според прогнозите още на 1 юни държавната хазна ще остане без налични средства, ако не бъдат предприети извънредни мерки, за да се разплаща правителството, предадоха световните агенции.

Коментарите на Йелън идват ден преди срещата на американския президент Джо Байдън с републиканския председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти и с лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл в опит да ги убеди за повишаване на лимита на дълга в размер до 31.4 трилиона долара. В същото време републиканците поставят условие, че ще гласуват за това само в комбинация с драстични съкращения на разходите.

Финансовият министър Джанет Йелън определи предложенията на републиканците за орязване на разходите като "драконовски". Тя коментира още, че неизпълнението на финансовите задължения на американската администрация би имало "изключително неблагоприятни последици" за финансовите пазари и икономиката.

Този месец остават само осем сесии, на които двете камари на Конгреса ще се събират едновременно.

"Ако не успеят да го направят, ще имаме икономическа и финансова катастрофа, която ще бъде наша собствена вина, и няма действия, които президентът Байдън и Министерството на финансите на САЩ да могат да предприемат, за да предотвратят тази катастрофа“, обясни Йелън.

Министърът на финансите Джанет Йелън каза, че просто няма добър начин да се излезе от безизходицата във Вашингтон, освен вдигане на тавана на дълга. 

Междувременно Федералният резерв предупреди, че неотдавнашните банкови сътресения в САЩ могат да подхранят по-широка кредитна криза, която рискува да забави икономиката на САЩ и да нанесе удар върху цените на активите.

В своя шестмесечен доклад за финансовата стабилност ФЕД заяви, че въпреки решителните действия на американските регулатори за справяне с неотдавнашните банкови фалити, притесненията относно перспективите могат да накарат банките и другите финансови институции да свият допълнително предлагането на кредити за бизнеса и домакинствата". Това ще забави икономическата активност.

Според същия доклад местните банки имат достатъчна ликвидност, но структурните уязвимости продължават да съществуват на пазарите за краткосрочно финансиране. Освен това специфичните фондове за облигации и заеми продължават да бъдат податливи на значително обратно изкупуване, защото държат ценни книжа, които могат да станат неликвидни по време на периоди на стрес.

Федералният резерв открои ликвидни рискове за животозастрахователните компании заради високия дял на рискови и неликвидни активи в техните портфейли. "Федералният резерв е готов да се справи с всеки ликвиден натиск, който може да възникне, и се ангажира да гарантира, че банковата система на САЩ ще продължи да изпълнява жизненоважните си роли", заключава документът.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Джанет Йелън, дълг, Фед

Още по темата