Медия без
политическа реклама

Тръмп търсил помощ от Китай за втори мандат в Белия дом

18 Юни 2020
ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп се е опитал да поиска помощ от китайския лидер Си Цзинин, за да си осигури втори мандат в Белия дом. Това твърди в новата си книга бившият съветник по националната сигурност Джон Болтън, цитиран от Би Би Си. Той твърди, че Тръмп разговарял по въпрос със Си по време на срещата на Г-20 в Япония миналата година.

Според него Тръмп е искал Китай да купува земеделска продукция от американски фермери, става ясно от извадки от книгата, която предстои да излезе по книжарниците на 23 юни. За да поддържа добри лични отношения със Си, американският лидер пренебрегнал проблемните въпроси за нарушаването на човешките права в Китай, твърди още бившият съветник по националната сигурност в Белия дом.

Джон Болтън твърди също, че Тръмп "си остана поразително неиформиран как да управлява Белия дом".

Администрацията на Доналд Тръмп се опитва да спре излизането на книгата на Болтън. Вчера Министерството на правосъдието заваде дело с мотива, че Джон Болтън е използвал класифицирана информация. 

В интервю за тв канала "Фокс Нюз" Тръмп повтори, че бившият му съветник по националната сигурност Джон Болтън е нарушил закона, като е включил в книгата си секретна информация. "Той наруши закона. Това е класифицирана информация и той нямаше разрешение. Книгата сега предизвика голям шум", заяви президентът.

В интервюто Тръмп похвали търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзер, който по време на изслушване в Конгреса отрече твърдението на Болтън, че президентът е възнамерявал да поиска от Китай помощ за преизбиране за втори мандат.

 

Още по темата