Медия без
политическа реклама

Трима индийски войници са убити на границата с Китай

16 Юни 2020
ЕПА/БГНЕС архив

Трима индийски войници са били убити в сблъсък на китайската граница. Това съобщиха от индийската армия днес, след седмици на засилващо се напрежение и разполагане на хиляди допълнителни военни от двете страни. Инцидентът е станал в северния регион Ладак, част от оспорвания Кашмир.

"Вчера през нощта имаше конфронтация, придружена с използване на сила, при която се стигна до жертви. Жертвите от индийска страна са офицер и двама войници", съобщи говорител на индийската армия.

На свой ред Пекин обвини Индия, че е пресякла границата, "атакувайки китайски служители". Говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян заяви, че индийски войници са пресекли границата два пъти вчера, "провокирайки и атакувайки китайски служители, което е прераснало в сериозен физически сблъсък между гранични сили на двете страни".

Според Индия жертви са били дадени и от Китай.

Настоящият сблъсък идва след засилване на напрежението между двете ядрени сили, припомня БНР. Индия обвинява Китай, че е изпратил хиляди войници в долината Галван в Ладак, и смята, че Пекин е окупирал 38 000 кв. км от територията.

Смята се, че днешните смъртни случаи са първите от десетилетия в конфронтация между двете страни. Китай и Индия са водили само една война – през 1962 г., в която Делхи претърпява унизителна загуба.

През май десетки индийски и китайски военни влязоха в сблъсъци на границата на североизточния щат Сиким. А през 2017 г. между двете страни също имаше напрежение, когато Китай се опита да удължи граничен път през спорно плато. В момента на място се водят преговори за успокояване на ситуацията.

Индийски военен от региона заяви пред АФП, че не е имало стрелба и че убитият офицер е полковник. "Не са използвани огнестрелни оръжия. Сблъсъкът бе физически", твърди анонимният източник.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата