Quantcast
Северна Корея впрегна армията в борбата с Covid-19 | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Северна Корея впрегна армията в борбата с Covid-19

875
 ЕПА/БГНЕС
Ким Чен-ун  

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун нареди на армията да помогне за разпространението на лекарства за лечение на Covid-19, съобщиха държавните медии, предава в. ''Гаридън''. Според информацията 50 души са починали, откакто за първи път беше съобщено за огнище на Covid-19 в Северна Корея. 

След като две години Пхенян отричаше заразата да е навлязлва в страната, миналата седмица официални лица потвърдиха, че в Северна Корея се е появило огнище на омикрон и беше наложено общонационално блокиране.

 Ким Чен-ун  ''остро разкритикува'' здравните служители заради неуспеха да поддържат аптеките отворени 24/7. Той нареди на армията да се заеме с ''незабавното стабилизиране на доставките на лекарства в Пхенян''. Според севернокорейския лидер ''служители на кабинета и общественото здравеопазване, отговарящи за доставките, не са обърнали достатъчно внимание на настоящата криза'', предава Корейската централна телеграфна агенция.

Северна Корея се салви с най-лошата здравна система в света, с лошо оборудвани болници, няколко отделения за интензивно лечение и липса на лекарства за лечение на ковид или възможност за масово тестване, припомня в. ''Гаридън''.

Вероятно Северна Корея ще се нуждае от международна помощ, за да се справи със зарзата. Ако помощта от Китай се окаже недостатъчна, Пхенян ще трябва да поиска подкрепа от Южна Корея и САЩ, прогнозират анализатори.  Президентът на САЩ Джо Байдън ще посети Южна Корея по-късно тази седмица, където ще дискутира оръжейните програми на Севера и избухването на Covid-19. 

Още

Рязък ръст на заразените с коронавирус

28.06.2022

Обновена

2209
В Гърция новата вълна на COVID-19 не стихва

27.06.2022

Обновена

6353
МЗ разреши четвърта доза ваксина срещу COVID-19

24.06.2022

Обновена

2368