Quantcast

Медия без
политическа реклама

Северна Корея впрегна армията в борбата с Covid-19

16 Май 2022
ЕПА/БГНЕС
Ким Чен-ун  

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун нареди на армията да помогне за разпространението на лекарства за лечение на Covid-19, съобщиха държавните медии, предава в. ''Гаридън''. Според информацията 50 души са починали, откакто за първи път беше съобщено за огнище на Covid-19 в Северна Корея. 

След като две години Пхенян отричаше заразата да е навлязлва в страната, миналата седмица официални лица потвърдиха, че в Северна Корея се е появило огнище на омикрон и беше наложено общонационално блокиране.

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун обяви локдаун в цялата страна, след като бе потвърден първият случай на COVID-19, съобщиха държавните медии, цитирани от БНР. Ким "нареди всички градове и окръзи на цялата страна да блокират напълно своите райони".

 Ким Чен-ун  ''остро разкритикува'' здравните служители заради неуспеха да поддържат аптеките отворени 24/7. Той нареди на армията да се заеме с ''незабавното стабилизиране на доставките на лекарства в Пхенян''. Според севернокорейския лидер ''служители на кабинета и общественото здравеопазване, отговарящи за доставките, не са обърнали достатъчно внимание на настоящата криза'', предава Корейската централна телеграфна агенция.

Северна Корея се салви с най-лошата здравна система в света, с лошо оборудвани болници, няколко отделения за интензивно лечение и липса на лекарства за лечение на ковид или възможност за масово тестване, припомня в. ''Гаридън''.

Вероятно Северна Корея ще се нуждае от международна помощ, за да се справи със зарзата. Ако помощта от Китай се окаже недостатъчна, Пхенян ще трябва да поиска подкрепа от Южна Корея и САЩ, прогнозират анализатори.  Президентът на САЩ Джо Байдън ще посети Южна Корея по-късно тази седмица, където ще дискутира оръжейните програми на Севера и избухването на Covid-19. 

Още по темата