Медия без
политическа реклама

Русия отказа да предаде виновниците за сваления боинг

Москва определи присъдата им в нидерландски съд като скандална

18 Ноем. 2022
Нидерландският съд посочи отговорността на Русия в това международно престъпление
ЕПА/БГНЕС
Нидерландският съд посочи отговорността на Русия в това международно престъпление

Русия отказа да предаде двамата руснаци, осъдени на доживотен затвор за свалянето с ракета на пътнически самолет през 2014 г., съобщиха руски медии. Външното министерство в Москва определи като скандална присъдата на нидерландски съд, защото според него процесът не е бил безпристрастен.

Съдиите признаха трима мъже за виновни в масово убийство за ролята им в свалянето на самолет, извършващ полет MH17 на Малайзийските авиолинии над Украйна, при което загинаха всичките 298 пътници и членове на екипажа. Тримата са бившите служители на руското разузнаване Игор Гиркин и Сергей Дубински, както и украинският сепаратистки лидер Леонид Харченко.

Нидерландският съд постанови също, че Русия е имала цялостен контрол върху силите на украинските сепаратисти по времето, когато е бил свален самолетът.

Руското външно министерство каза, че съдът е бил подложен на безпрецедентен натиск от страна на нидерландски политици, прокурори и медии, за да наложи политически мотивирана присъда.

"Процесът в Нидерландия има всички шансове да се превърне в един от най-скандалните в историята на съдебната практика" посочи в изявление министерството. Русия нееднократно отрече да е замесена в свалянето на самолета на 17 юли 2014 г. и изобщо да е имала военно присъствие в Украйна по това време.

Андрей Клишас, който е член на горната камара на руския парламент, каза пред ТАСС, че решението на съда няма да повлече след себе си никакви правни последствия.

Окръжният съд в Хага призна двама руснаци и един украинец за виновни за катастрофата на малайзийския "Боинг" в небето над Донбас през юли 2014 г. На борда на самолета имаше 298 души, които загинаха. Тримата получиха присъди доживотен затвор (задочно) и ще трябва да платят 16 млн.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Игор Гиркин, Боинг, присъда

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?