Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Роскосмос" планира над 40 космически полета догодина

30 Дек. 2019
ТАСС

"Роскосмос" възнамерява да изстреля повече от 40 космически ракети през 2020 г., предаде ТАСС.

"През 2020 г. Русия планира да извърши над 40 изстрелвания на космически ракети", се казва в съобщението на държавната космическа компания.

От "Роскосмос" уточняват, че изстрелванията ще бъдат от космодрумите Байконур, Восточний, Плесецк и от космическия център във Френска Гвиана.

На 16 декември генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин представи на пресконференция на космодрума Восточний видеоклип, според който през 2020 г. са планирани 20 изстрелвания на ракети-носители "Союз".

Роскосмос: итоги 2019 года и задачи на 2020 год

Пет от тях ще излeтят именно от Восточний, също както и два пилотирани полета до международната космическа станция (МКС), която е в орбита около Земята. 

Освен това за догодина е планирано също да бъдат възобновени изпитанията на ракетата-носител "Ангара" и да продължат изстрелванията на ракети "Протон-М".

През 2019 г., по данни на сайта на "Роскосмос", са изпълнени 25 изстрелвания на космически ракети, допълва ТАСС, но това е без да се смятат военните космически полети. Последният от успешните полети е на 27 декември, когато от Плесецк е изстреляна ракета носител "Рокот", със спътници "Гонец-М" на борда.

Ключови думи:

Роскосмос, ракети

Още по темата