Quantcast

Медия без
политическа реклама

Официално: Еверест е висок 8848.86 метра

Непал и Китай обявиха резултатите от новите измервания на върха

08 Дек. 2020

8848.86 метра - това е официалната височина на Еверест, обявена съвместно днес от Непал и Китай, след като двете страни, които си го поделят, проведоха тази година нови измервания.

Точната височина на Еверест се оспорва откакто първата група изследователи, изпратени от Великобритания, обявяват през 1847 г., че връх XV, както е известен първенецът на планетата тогава, е висок 8778 метра, напомня "Катманду пост". Днешното съвместно изявление на Китай и Непал бе определено от двете страни като историческо. Според непалските власти новата височина е с точност до сантиметри.

След 1949 г. Китай провежда 6 измервания и определя на два пъти височината на върха - веднъж през 1975 г. на 8848.13 метра и втори път през 2005 г. на 8844.43 м. Мнозина смятат, че снежната шапка и ледът на върха са намалели след катастрофалното земетресение през 2015 г.

Тазгодишната експедиция на Еверест е плод на споразумение, постигнато миналата есен от китайския президент Си Дзинпин при визитата му в Непал. Новите измервания са направени с помощта на китайската система за сателитна навигация Бейдоу. Именно поставянето на нейния датчик и друга апаратура на върха е била една от основните задачи на експедицията. Изследователите събират и данни за дълбочината на снега, климата, скоростта на вятъра, които ще бъдат използвани за наблюдение на ледниците и другите подвластни на климатичните промени елементи на върха. Непал, на свой ред, прави измервания през 2017 и 2018 г. Днешното изявление е резултат от съгласуването на всички нови данни.

Ключови думи:

Еверест

Още по темата