Quantcast

Медия без
политическа реклама

Криптохакер открадна милиони и след това ги върна

13 Авг. 2021
Pixabay

Хакер, който открадна криптовалута на стойност малко над 600 млн. долара, върна по-голямата част от откраднатите активи, предаде Би Би Си.

В четвъртък блокчейн компанията Poly Network потвърди в Twitter, че вече са възстановени 268 млн. долара под формата на криптовалутата етер и още 342 млн. долара, свързани с други три криптовалути.

Хекерът също така публикува няколко страници с бележки, разкривайки защо той е съмишлениците му са хакнали компанията, както и офертите, които Poly Network им е направила, за да възстановят парите. Хакерът твърди, че фирмата им е предложила 500 хил. долара, ако върнат откраднатите активи, както и обещание за имунитет от съдебно преследване.

Хакерът обаче казва, че не е приел предложението.

Атаката над Poly Network е станала във вторник, когато блокчейн компанията заяви, че хакерите са използвали уязвимостта  на фирмената система и са откраднали голяма сума пари. В писмо, публикувано в Twitter, Poly Network призова крадците да ''установят контакт и да върнат хакнатите активи''.

Анонимният хакер твърди, че е извършил кражбата за забавление и за да насърчи компанията да подобри сигурността си.

Poly Network заяви, че все още чака приключването на процеса по връщане на парите, но че работи с хакера, когото фирмата нарече ''Господин Бяла шапка''.

''Хакерите с бели шапки'' използват уменията си за добро, за да помогнат на технологичните компании да намерят и поправят пропуски в сигурността си.

Ключови думи:

блокчейн, криптовалута

Още по темата