Медия без
политическа реклама

Израел мобилизира армията след терористична атака в Тел Авив

08 Апр. 2023Обновена
БГНЕС

Две британско-израелски сестри на 16 и 20 години са убити, а майка им - тежко ранена при стрелба в окупирания Западен бряг, докато италиански турист беше убит, а други седем души бяха ранени в Тел Авив, когато автомобил се вряза в хора, вървящи по велосипедна алея.

Службата за спешна помощ "Маген Давид Адом" съобщи в кратко изявление пред медиите, че един човек е обявен за мъртъв, а други четирима са откарани в болница със средни наранявания в резултат на врязването на автомобила.

Говорител на полицията заяви пред АФП, че "терористът е неутрализиран и това е терористична атака срещу цивилни, атака с врязване в автомобил".

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху нареди тази вечер мобилизирането на полицейските и армейските резерви след нападението с автомобил в Тел Авив.

"Министър-председателят нареди на Израелската полиция да мобилизира всички резервни части на граничната полиция и нареди на ЦАХАЛ да мобилизира допълнителни сили, за да се противопостави на терористичните атаки", се казва в изявление на премиерската канцелария, цитирано от АФП.

Европейският съюз осъди смъртоносните нападения в Израел и ракетния обстрел от Ливан, които предизвикаха израелски удари, и призова за "сдържаност", предаде АФП.

"ЕС изразява пълното си осъждане на тези актове на насилие. То трябва да спре", заяви ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел в изявление след петъчните нападения в Израел.

Борел също така осъди "безразборния" ракетен обстрел от ивицата Газа и Ливан.

"Призоваваме всички страни да проявят максимална сдържаност, за да избегнат по-нататъшна ескалация и да насърчат спокойствието за продължаващите религиозни празници", заяви Борел.

"Израел има право да се защитава. В същото време всеки отговор трябва да бъде пропорционален."

Последното изостряне на напрежението се случва по време на еврейската Пасха и мюсюлманския свещен месец Рамазан. Борел добави, че "статуквото на всички свети места трябва да бъде запазено"

Последвайте ни и в google news бутон