Медия без
политическа реклама

Шестима ранени след терористична атака в Нова Зеландия

03 Септ. 2021
Джасинда Ардърн
БГНЕС
Джасинда Ардърн

Мъж бе застрелян в петък следобед от полицията, след като влезе в супермаркет в Северен Окланд и намушка най-малко шестима души, които сега са в болница. Атаката е извършена от есктремист, който следва идеологията на ''Ислямска държава'' и който е бил под строг надзор от полицията, заяви премиерът на страната Джасинда Ардърн.

Предполагаемият терорист е гражданин на Шри Ланка и е пристигнал в Нова Зеландия през 2011 г. Бил е под полицейско наблюдение от 2016 г., съобщиха властите. Джасинда Ардърн каза, че неговата идеология е вдъхновена от ''Ислямска държава''. ''Това, което се случи днес, е ужасно. Това е деяние от омраза, осъществено от индивид, а не от вяра, не от култура, не от етническа принадлежност, а от отделен човек, обхванат от идеология, която тук не се подкрепя от никого и от някоя общност'', каза премиерът.

Ардън каза, че нападателят е бил под наблюдение от известно време. ''Докато влезе в супермаркета, той беше наблюдаван и следен. Полицията беше с него по времето, когато това се случи'', каза тя.

Това е втората терористична атака в новата история на Нова Зеландия. На 15 март 2019 г. австралиецът Брентън Тарант уби 51 души при масова стрелба в две джамии в Нова Зеландия. Той получи доживотна присъда без право на помилване.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата