Медия без
политическа реклама

Хонконг проведе избори само с патриотични кандидати

От избирателния процес бяха изключени всички от опозицията

11 Дек. 2023
Гласоподавател позира за снимка.
БГНЕС
Гласоподавател позира за снимка.

Първите избори за районни съвети в Хонконг ''само за патриоти'' отбелязаха рекордно ниска избирателна активност от 27,5%, съобщиха властите, предаде БГНЕС, като се позовава на АФП. От избирателния процес бяха изключени всички опозиционни кандидати.

Градът за последен път проведе избори за областни съвети в пика на огромни, понякога насилствени протести за демокрация през 2019 г., записвайки исторически рекорд от 71% избирателна активност, което донесе убедителна победа за демократичните сили.

Но всеобхватния закон за националната сигурност, наложен от Пекин, включва стремеж на властите да отстранят от публични длъжности всеки, който се счита за политически нелоялен след протестите.

Денят за гласуване на 10 ноември се проточи до полунощ, след рядко удължаване от 90 минути след повреда в цифровата система, използвана за потвърждаване на правото на гласуване.

Въпреки допълнителното време официалният уебсайт на правителството беше актуализиран днес сутринта, за да покаже окончателна избирателна активност от 27,54%, като едва 1,2 милиона от 4,3 милиона регистрирани избиратели са отишли до урните.

Досега най-ниската избирателна активност от предаването на града на Китай беше 35,82%, регистрирана през 1999 г.

Градският лидер Джон Лий благодари на "повече от 1 милион" гласоподаватели, че са отишли до урните.

След гласуването той каза, че тазгодишните избори са "последното парче от пъзела за прилагане на принципа на патриотите, управляващи Хонконг".

„Отсега нататък областните съвети вече няма да бъдат това, което бяха в миналото – което беше платформа за унищожаване и отхвърляне на правителствената администрация, за насърчаване на независимостта на Хонконг и за застрашаване на националната сигурност“, каза Лий, след като даде своя глас.

За настоящия вот избираемите места бяха намалени с близо 80%, докато всички кандидати трябваше да преминат проверки за съответсвие с национална сигурност и да осигурят номинации от две проправителствени комисии.

Най-малко три продемократични групи и дори някои пропекински фигури не успяха да достигнат тези прагове.

Мерките за сигурност бяха затегнати с над 10 хиляди служители на реда. Най-малко шестима души бяха арестувани за предполагаеми престъпления.

Трима членове на Лигата на социалдемократите бяха сред проследените и арестувани точно преди да протестират срещу това, което те описаха като „избори в клетка за птици“ и „голям скок назад“ за избирателните и демократичните права.

В изявление на полицията се казва, че тримата са арестувани по подозрение, че са се опитали да „подстрекат други“ да осуетят гласуването.

Ключови думи:

Хонконг,  избори

Още по темата