Quantcast

Медия без
политическа реклама

Финландия премахна и последния паметник на Ленин

В град Котка граждани приветстваха събитието с шампанско

04 Окт. 2022
Isabelle de Pommereau/DW
И Естония премаха паметници на Ленин

Финландия премахна днес последния паметник на Ленин на своя територия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Десетки хора дойдоха, за да гледат демонтирането на монумента в югозападния финландски град Котка, като някои от тях отбелязаха събитието с шампанско.

"Премахването на паметника на създателя на един от най-бруталните режими в света, на съветския комунизъм, е нещо страхотно", заяви пред АФП 77-годишният Мати Лейконен.

Един човек, седнал на пейка, изрази недоволството си от демонтирането на монумента, като държеше в ръце знамето на СССР.

Паметникът на Ленин в замислена поза, "бе станал ценен за някои хора, или поне нещо обичайно". Мнозина обаче поискаха той да бъде премахнат, "тъй като отразява един период на репресии във финландската история", заяви Марку Ханонен, представител на общинските власти в Котка.

Финландия, която преживява два кървави конфликта със Съветския съюз по време на Втората световна война, приема принудителен неутралитет по времето на Студената война в замяна на това силите на Москва да не нахлуват отново на нейна територия, отбелязва Франс прес. Демонтирането на паметници в страната, свързани със СССР, зачести след руската инвазия в Украйна.    

Още по темата