Quantcast
ЕС дава на Турция 50 млн. евро за брегова охрана | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

ЕС дава на Турция 50 млн. евро за брегова охрана

115
 ЕПА/БГНЕС
Полицията в Париж започна да разрушава незаконни мигрантски лагери, разположени в покрайнините на френската столица. Около 600 полицаи ескортираха обитателите им към автобуси, които трябваше да ги откарат в приюти.

ЕС ще даде още 50 млн. долара на Турция за подобряване на бреговата охрана, писа в. "Ню Йорк таймс", като цитира Мачей Поповски, зам. генерален директор в Главна дирекция „Политика за съседство и преговори за разширяване“ в ЕК. Той каза, че ЕК е "подготвила пакет от мерки на стойност 50 млн. евро". Поповски уточни, че част от средствата са за "повишаване на възможностите на турската брегова охрана да извършва издирване и спасителни операции", а другата част - за подобряване на условията в центровете за задържане на мигранти. Парите ще бъдат отпуснати от фонд, предназначен за подготовка на Турция за присъединяване към ЕС.

Междувременно гръцкият министър на обществения ред Михалис Хрисохоидис заяви, че ситуацията на островите е извън контрол заради пристигащите там непрекъснато мигранти, предаде БНР. "Положението на гръцките острови в Егейско море е взривоопасно, няма възможност да бъде контролирано", заяви той. Атина е поискала помощ от евроинституциите, за да овладее бежанския натиск. Властите се опитват да решат проблема, като преместват бежанци от презаселените центрове на островите към вътрешността на страната, но това предизвика масови протести на местното население. 

Все още няма коментари

Още

"Пфайзер" ще доставя отново ваксини за ЕС след 25 януари

16.01.2021

9
РС Македония също налага санкции на Беларус

15.01.2021

188 2
Унгария договори китайска ваксина, защото ЕС много се бавел

15.01.2021

Обновена

2612 62

Влез или се регистрирай за да коментираш