Медия без
политическа реклама

EП категорично отхвърли Брекзит без споразумение

19 Септ. 2019
Евродепутатите в Страсбург подкрепиха отлагане на Брекзит и изразиха готовност за връщане към първоначалното предложение на ЕС за предпазна мярка, предназначена само за Северна Ирландия.
ЕПА/БГНЕС
Евродепутатите в Страсбург подкрепиха отлагане на Брекзит и изразиха готовност за връщане към първоначалното предложение на ЕС за предпазна мярка, предназначена само за Северна Ирландия.

Евродепутатите категорично се обявиха срещу излизането на Великобритания от ЕС без споразумение и заявиха, че Лондон ще носи цялата отговорност, ако това се случи, съобщи пресслужбата на институцията. По време на пленарната сесия в Страсбург те приеха резолюция, подкрепена от 544 евродепутати, 126 гласуваха "против" и 38 се въздържаха. В документа се подчертава, че договорената вече сделка защитава правата на гражданите на ЕС и на британските граждани, предоставя възможност за финансово уреждане на задълженията на Лондон към ЕС и отговаря на искането за преходен период. Изготвена е и необходимата предпазна мярка за Ирландия със защита на споразумението от Белфаст. ЕП изразява готовност за връщане към първоначалното предложение на ЕС за предпазна мярка, предназначена само за Северна Ирландия. Евродепутатите приветстват разглеждането на "алтернативни възможности", ако са правно приложими и надеждни и отговарят на позициите на ЕС. Те подчертават, че няма да одобрят споразумение за оттегляне без предпазна мярка за Ирландия.

В хода на дебата главният преговарящ на ЕС за Великобритания Мишел Барние призова британските политици да кажат истината на сънародниците си - последиците от Брекзит ще бъдат много по-тежки и многобройни, отколкото те искат да признаят. "Има действителна опасност от раздяла без сделка. За да постигнем споразумение - и това все още е възможно - основният въпрос е свързан с предпазната мярка за ирландската граница", предупреди шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер в пленарна зала. Финландското председателство на Съвета на ЕС пък заяви, че новото британско правителство е внесло допълнителна неяснота в преговорите и е много трудно да се предвиди какво ще се случи, но вероятността за развод без сделка на 31 октомври засега остава доста голяма.

Русия пък изрази надежда, че Брекзит може да стане тласък към сключване на нови двустранни договори между Лондон и Москва. Това заяви в интервю за в. "Известия" Борис Абрамов, търговският представител на Руската федерация в Обединеното кралство.

--------

544 евродепутати одобриха резолюцията срещу Брекзит без сделка.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата