facebook
twitter

Чужбина

Бившият генсек на ЕК Зелмайер крие срещи с лобисти

Сивият кардинал на Юнкер се срещал често с германски корпоративни лобисти
306
ЕПА/БГНЕС
Мартин Зелмайер

Бившият генерален секретар на ЕК Мартин Зелмайер не е запазил документи от срещи и разговори, които е провеждал с лобисти, след като пое най-високия административен пост в институцията, съобщи електронното издание "ИЮ Обзървър", като се позовава на документи, предоставени от ЕК. Германецът, наричан сивия кардинал на Жан-Клод Юнкер, беше назначен със скандал за генерален секретар на 1 март 2018 г. и се оттегли на 1 август т.г. Според "ИЮ Обзървър" в този период той е провел поне 21 срещи с организации, компании и НПО, но от тях няма писмени или аудиозаписи.

Електронното издание поиска от ЕК достъп до „всички документи..., свързани със срещите, проведени от Мартин Зелмайер с организации или самонаети лица от 1 март 2018 г.”. Оказва се, че са документирани едва 21 подобни срещи, но предоставените записки са само с опознавателен характер, чиято цел е Зелмайер да бъде подготвен за предстоящите срещи. Всички те са написани преди съответните срещи и „ИЮ Обзървър” прави заключение, че срещите с лобистите изобщо не са документирани. ЕК има право да запази конфиденциални подобни документи, но поне трябва да съобщи, че съществуват.

Няма правило, което да задължава служителите на ЕК да правят пълен запис, минута по минута, на срещите с лобисти. „ИЮ Обзървър” обаче припомня, че на запитване към еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова защо екипът й не е документирал срещи с представители на „Фейсбук” и „Гугъл”, тя отговоря, че е трябвало да го направят.  „Не знам защо не сме записвали това, което сме говорили, но бих искала да имаме подобни записи”, заяви тя през февруари пред изданието.

Повечето от недокументираните срещи на Зелмайер, докато е генерален секретар на ЕК, са с корпоративни лобисти, основно германски представители. Една от всеки три среща е била с организация, която защитава интересите на бизнеса в родината му. Той се е виждал също с пратеници на американската инвестиционна банка "Джей Пи Морган чейс", "Гугъл", "Епъл", "Фейсбук", "Амазон", и др.

Мартин Зелмайер се оттегли от най-висшия административен пост в ЕК на 1 август, но обяви решението си, след като стана ясно, че новият шеф на ЕК ще бъде сънародничката му Урсула фон дер Лайен. От 1 ноември той ще оглави представителството на ЕК в Австрия. Овакантения пост на генсек временно пое Илзе Юхансон.

 

СПЕШНО

 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е бил принуден да прекъсне почивката си в Австрия заради влошаване на здравето му, съобщиха от кабинета му. Юнкер се е върнал по спешност в родния Люксембург, където ще се подложи на операция за отстраняване на жлъчката. Здравето на 64-годишния Жан-Клод Юнкер е обект на коментари вече няколко години в цяла Европа. Мандатът на бившия дългогодишен премиер на Люксембург начело на Еврокомисията изтича на 31 октомври. 

 

Все още няма коментари

Още

Новата ЕК обеща 3 трилиона евро инвестиции за защита на климата

28.11.2019

311 8
Синът на Миню Стайков пътувал в брониран джип на автостоп
Българка ще пише речите на Фон дер Лайен в ЕК

04.12.2019

1009 9

Влез или се регистрирай за да коментираш

×