facebook
twitter

Първа страница

Всеки трети първокласник е с майчин език, различен от българския

За първи път учениците от семейства с по-ниско образование са повече от другите
5566
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
400-те ученици на Българско школо откриха вчера тържествено учебната 2019/20 г. - с песни, танци, спорт и рисунки.

Между 25 и 30% от учениците, които тази година постъпват в първи клас, са с майчин език, който е различен от българския. За първи път се е увеличил и броят на учащите от семейства с по-ниско образование. Тези тревожни данни цитира пред Нова тв просветният министър Красимир Вълчев в началото на новата учебна 2019/20 г., която той откри в Първа английска гимназия и Националната природо-математическа гимназия.

Коментарът му бе по повод недоволството на група родители и учители, планиращи протест в 16 ч. вчера, според които педагозите трябва да планират уроци, а не да ходят по домовете и да издирват отпаднали ученици. Министър Вълчев призна, че основната работа на преподавателите е да обучават и възпитават, но няма кой друг освен тях да се заеме с това предизвикателство. По думите му за първи път учениците от семейства с по-ниско образование са повече от другите, при положение че досега общото образователно ниво на родителите се е повишавало. "Необходими са черезвичайни усилия, изтървали сме няколко поколения заради това поведение. Нямаме право да бъдем съучастници на поредното поколение неграмотни. Затова направихме механизма, който е базиран на обща работа на институциите”, коментира Вълчев, според когото са нужни постоянни и съвместни усилия от всички - учители, социални работници, полицаи, кметове и т.н.

Министърът посочи, че интегрирането на деца от проблемни групи в образователната система е сред основните предизвикателства пред министерството. "Това е много трудна задача. Факт е, че последните десетилетия имаме производство в неграмотността и трябва да положим много повече усилия, за да пресечем това", коментира той и пред БНР. Другата задача пред системата е да се подобри функционалната грамотност на учениците и въобще образователните им резултати, да се променят методите на преподаване в час и да се реализират ефективно започналите политики с новия училищен закон. "Променихме учебните програми, но това далеч не е достатъчно. Цялостната промяна ще се почувства, когато учителите се чувстват по-свободни, насърчим ги да бъдат по-креативни и в по-голяма степен да мотивират интереса за учене на децата", допълни той.

Учебната година започна празнично за близо 2400 училища, в които ще учат над 700 хиляди ученици, от които близо 60 хиляди първолаци. "Днес е денят с най-много вяра в бъдещето. Вярваме, че чрез образованието можем да живеем по-добре. За това най-много разчитаме на българското училище и учители", обърна се министърът към преподавателите. Той призова родителите да подкрепят децата си и да ги учат да уважават своите учители.

В столицата на училище тръгнаха около 12 000 първокласници. „Пожелавам ви любопитството да не ви напуска през цялата година, да срещнете много приятели, да обикнете знанията, защото знанията ни правят свободни. На всички пожелавам успешна учебна година. На добър час”, обърна се столичният кмет Йорданка Фандъкова към най-малките ученици.

 

ПРОГРЕСИВНИ

80 ученици в 5 паралелки прекрачиха вчера за първи път училищния праг в частно училище "Българско школо". Както те, така и останалите 320 ученици ще имат следобедни занимания по интереси, но за първи път тази година те ще могат да ги изберат по свой вкус - измежду науки, езици (испански, немски и руски), спорт (плуване, лека атлетика, водена от Тереза Маринова, народни танци) и др. Нови през 2019/20 г. са и 2-те паралелки - едната в първи клас, а другата в подготвителен клас, в които децата ще се обучават по метода на прогресивното училище - с много автодидактични средства и материали и с влизане на учителите в ролята на помощници, а не просто на транслатори на знания. "Ученето е промяна и промяната е учене" е тазгодишното мото на училището, което има за цел създаването на общност от щастливи деца, които с придобитите в училището знания и умения да бъдат по-успешни в бъдещата си реализация. От ръководството на школото обещават още изненади за своите ученици, които обаче засега запазват в тайна.

 

С КЪСМЕТ

Нестандартен начин да подпомогне бюджета си намери Професионалната гимназия по електроника във Велико Търново. Училището има късмета в двора му да растат трюфели. На находката най-напред се натъкнали ученици от спортното училище, с което гимназията дели обща сграда. Те започнали да продават трюфелите за 350 лв. (вероятно за кг - б.р.). "Слязох в двора с моите колеги и видяхме, че наистина дворът е пълен с трюфели - черни и бели. То беше малко смешно да се обадя на министъра и да кажа: "Г-н министър, в нашия двор е пълно с трюфели". Но човек, като си е роден с късмет”, коментира пред Нова тв директорът Нели Николова. Заради апетитите към ценните гъби директорката подготвила проект за охрана на школото, който министерството одобрило. В момента дворът се пази от кучето Рекс, а от тази учебна година учениците ще търсят трюфели с образователна цел, като парите от продажбата им ще се реинвестират в училището.

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

5% от паралелките в гимназиите на София са останали без ученици
30 столични училища ще свият паралелките си за първолаци
Бангиране на родната реч

04.06.2019

БОЙКО ЛАМБОВСКИ

2836 7

Коментари

Stern

Добрата новина е, че с напредването на класовете тези с майчин език ще отпадат в геометрична прогресия и накрая ще се дипломират почти изцяло българчета.

Лошата новина е, че прогнозите за преобладаващ брой българи с майчин език към 2050 г., ще се осъществят изпреварващо.

Калинчо

Всеки трети първокласник е с майчин език, различен от българския

Успокоихте ли се най-после, че България умря, или още не сте се успокоили?

Хулиган

За първи път учениците от семейства с по-ниско образование са повече от другите...

Не разбирам само защо "за първи път"?

Или любимата за демократичната статистика 1939-а не се брои.

Видими резултати...

http://www.drago.info/index.php/2017/11/09/intelig...

Непримирим

Какво да се прави, ... само ромите "мислят" как да измъкнат България от демографската криза! 

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...няма да се плашите...след 10 до максимум 20 години поради етнически причини ще се присъединим към Индия и ще станем първия индийски щат в Европа...и съответно ставаме автоматически ядрена сила...и тогавз никой не може да ни барне...ни турци...ни мириканци...ни руснаци...

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

...да си изясним какво означава понятието, с което ни плашат и след това да се запитаме кой и как е установил, че бройката на "небългарчетата" е такава, каквата ни сочат.

 

цитат от 2013 (нещата не са се променили)

Понятието „майчин език” има легално определение в Правилника за прилагане на Закона за народната просвета – това е „езикът, на който детето общува в семейството си”.
Изучаването на майчин език е право на всеки ученик. Това право е посочено в Конституцията на Република България, както и в Закона за народната просвета още от обнародването му през 1991 година. Възможността майчин език да се изучава като учебен предмет в задължителноизбираема подготовка е регламентирана със Закона за степента на образование, общообразователния минимум и учебния план от 1999 г.

 

 

mick

Демокрацията си казва думата.  Даже и в развитите държави е така, само дето там са се усетили и печатат пари на воля, за да са задоволени всички и да не мрънкат.

 

Демокрация без лесни пари = невежество и мизерия.

LPetrov

350 лева за кило трюфели си е далавера отвсякъде! Само кучето Рекс да не реши да замези с тях 😂

First Strike

Видими резултати...

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Нека не забравяме, че има и седемгодишни с немайчин български език, които се изплъзват от "образователната" Му система.А тези, които са "обхванати" от нея, дори да "изкласят" до 8-ми клас, накрая пак трудно говорят български.За писане пък да не повдигаме въпрос...

rorik

Аз очаквах да са поне половината. като гледам обкръжението около себе си  99.99 процента. .

Като се има предвид че тояа е електората на ДПС  и тя е трета политическа партия.

Имайте предвид че покра Черноморието има много росиянчета, има и много чужденци .

Гледам автобуса преди ,алко прибра по малко деца от миналата година.

Така че ДПС  пак преяжда с власт.

 

.

Banshee
снимка на Banshee

Добрата новина е, че с напредването на класовете тези с майчин език ще отпадат в геометрична прогресия и накрая ще се дипломират почти изцяло българчета.

 

Че какво му е доброто на това една трета да останат награмотни? Сигурен ли си, че това искаш? 

pbdan

За селскостопанска работа, общ работник в строителството, в чистотата, за работа с кирка и лопата, за овчари, говедари, свинари не е нужно основно, средно или висше образование. Трябва да е задължително до ниво 4-ти клас - да чете и пише свободно и да извършва 4-рите аритметични операции. Задължително начално образование, а който иска повече - никой не му пречи. Вярно, тези с небългарския майчин език повечето ще отпаднат, но няма да пречат на останалите да учат. А сега - задължително обучение до 16г. възраст. Та те на 11г. раждат и държавата им плаща за това. Ще се реши и кризата за учители.

kaily
снимка на kaily

Ми не става само с четвърти клас, ще реши после да дращи по форумите, като теб, ще му проличи...

Как може да има толкова четвъртокласници, ей...

stirlitz

това е най-тъжната новина относно бъдещето на страната от падането на второто българско царство под османска власт.

muro04

Степента "по-" е сравнителна. "По-ниско образование" означава по-ниска от кое?

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

За селскостопанска работа, общ работник в строителството, в чистотата, за работа с кирка и лопата, за овчари, говедари, свинари не е нужно основно, средно или висше образование.

Некои живеят на границата между 19ти и 20ти в.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×