Медия без
политическа реклама

От днес избираме българска дума на годината 2022

Всеки може да гласува в анкетата на платформата "Как се пише?"

04 Яну. 2023
БГНЕС

Всеки може да даде вота си за избора на най-знаковите думи, употребявани в България през изминалата 2022 г. Кампанията се провежда за втора поредна година от платформата за грамотност "Как се пише?". Гласуването е от днес до 11 януари включително. Жури от хора на словото ще помогне за отсяването на финалните десет думи и изрази, от които - отново с общо допитване - между 16 и 21 януари ще се изберат първенците. Миналата година анкетиращите излъчиха като най-ключови думите "преценям", "антиваксър" и "изчегъртване".

Темите на 2022-ра отново бяха много – и в международен план, и у нас: от войната, която разтърсва всички ни, включително и с икономическите си последици, до постоянната политическа криза в България, обръщат внимание инициаторите - създателката на "Как се пише" д-р Павлина Върбанова и Доротея Николова, учителка по български език и журналистка.

Във втората си година проучването разширява своя мащаб, защото сега то включва и класация на най-употребяваните знакови думи и изрази в медиите на български език. Тя се основава на анализ на обширно онлайн съдържание, осигурен от партньорите на инициативата – системата за глобален медиен мониторинг Sensika. "Така, освен че отново хората ще имат тежката дума чрез гласуването в анкета на сайта "Как се пише?", ще можем да обобщим годината и през окото на медиите и на влиятелните блогове. Вероятно и за самите медии ще бъде интересно да видят каква е картината на България и света, която те като цяло са представяли на своята аудитория", споделя Павлина Върбанова. 

От една страна, трябва да бъдем все по-внимателни коя информация в публичното пространство е от достоверен източник и коя по всяка вероятност е фалшива. Това обаче става все по-трудно и пропагандните и представящите тенденциозни послания сайтове и канали влияят в значителна степен на общественото съзнание, алармират организаторите. 

Анкетата "Думи на годината" се провежда на платформата за грамотност "Как се пише?" чрез страниците й във Facebook и Twitter. Там можете да гласувате до 11 януари. От 30-те предложения с най-много гласове петчленно жури ще отсее 10. Негови членове освен Павлина Върбанова и Доротея Николова са още доц. Георги Лозанов, Веселина Седларска и Захари Карабашлиев. На 16 януари те ще обявят 10-те финалисти, сред които аудиторията отново ще може да гласува за фаворитите си.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата