facebook
twitter

Първа страница

Всеки автомобил задължително ще трябва да има паспорт

Нови технически прегледи, още регистри, такси и глоби за автосервизите и търговците на авточасти ще вдигнат разходите на шофьорите
12980
 Илияна Кирилова

Всеки автомобил в България ще трябва да има технически паспорт, който ще се издава след тежък основен преглед. В него ще се вписва информацията, която и сега фигурира в регистрационния талон, плюс още много други данни - измервания от периодичните прегледи, промени в конструкцията, показания на километража, претърпени катастрофи и др. 

Това предвижда проектозаконът за пътните превозни средства (ЗППС), който е пуснат за обществено обсъждане. В него са записани още много нови правила, такси и глоби, които със сигурност ще бръкнат дълбоко в джоба на собствениците на автомобили. Проектозаконът урежда работата на пунктовете за технически прегледи, на автосервизите, на търговците на употребявани авточасти.

Всеки притежател на МПС ще трябва да снабди колата си с паспорт. Паспортизацията ще се прави в специални пунктове, които ще се лицензират от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация". Те ще са различни от пунктовете за периодични технически прегледи. Всеки нововнесен автомобил също първо ще трябва да се снабди с "лична карта", преди да получи първа регистрация в България и табели от КАТ. 

Обстойният преглед, издаването на удостоверение за него и след това на техническия паспорт ще се заплащат по тарифа, която ще бъде приета допълнително. Така собственикът на автомобила ще трябва да плати не само познатите разходи при регистрация в КАТ, но и предварителния преглед в техническия пункт, и паспорта, който държавната агенция ще издаде.

Статистиката сочи, че всяка година у нас се регистрират около 300 000 коли. Отделно има вписани над 3.6 милиона автомобила, които ще трябва да се снабдят с "лична карта".

Разходите съвсем не свършват дотук. Всички "автопаспорти" ще бъдат качени онлайн в информационна система, за която отново ще отговаря автомобилната администрация. Изграждането на система е скъпо начинание, за което ще плати бюджетът - т.е. всички българи, не само моторизираните. В мотивите към проекта е записано, че затягането на контрола изисква увеличаване на парите за агенцията и на щата й, което щяло обаче да бъде компенсирано с приходите от новите такси и глоби. 

Очертава се и сериозно поскъпване на резервните части втора ръка, които са предпочитани от много шофьори с невисоки доходи. Проектът въвежда много строг регламент за сделките с такива авточасти, като глобите за продажби на черно достигат 7000 лева. Магазините, които продават такава стока, ще трябва да се регистрират в съответната община. И тук вписването в съответния регистър ще изисква плащане на някаква такса. Отделно всяка сделка с употребявана авточаст ще трябва да се отразява в друг регистър, като ще се попълват номерът на колата, от която е взета, както и кой е купувачът. 

Всеки автосервиз, всеки автоключар, всяка "гумаджийница" ще трябва да кандидатства за разрешително и да докаже, че има необходимото за извършваната дейност качествено оборудване и квалифициран персонал, предвижда проектът. "Лицензите" ще се издават от транспортното министерство, а одобрените сервизи ще се вписват в специален регистър. За това също ще се събират такси - размерът им ще бъде уточнен допълнително с наредба. Авторите на проекта обясняват, че в момента автоуслугите са най-нерегулираният сектор и в страната е пълно със автоработилници, които работят в сянка - не плащат данъци, не осигуряват персонала си, не издават фактури и касови бележки, не дават гаранция за извършената поправка.

Проектът предвижда сервизите да "качват" данните за всяка свършена работа -  изчукване, реглаж, боядисване, поправка на двигателя и т.н.,  в информационната система, поддържана от Агенция  "Автомобилна администрация". Ще се поддържа и регистър на правоспособните автомайстори -  монтьори, тенекеджии, бояджии, стъклари, ключари и т.н. 

Идеята е занапред всеки работещ на черно майстор да бъде глобяван с 1000 лева. Ако сервизът е на фирма, работеща без удостоверение, санкцията ще е тройно по-висока. Същите наказания са предвидени за още поредица ситуации - ако на контролните органи не се даде достъп за проверка на материалната база и на документите, ако сервизът е регистриран за едни дейности, а извършва други, или ако регистрацията е за едни помещения, а ремонти се правят и другаде.

В тази част на проектозакона е и глобата от 500 лева, която предизвика опасения, че всяко майсторене по собствената кола ще се наказва. Всъщност тази санкция е само за случаи, когато някой извършва услуга срещу заплащане и не издаде документ за това.  "Никой няма да ви глобява, ако ви се спука гума и сам си монтирате резервната, или ако си смените свещите или изгоряла крушка на фара в двора или пред блока", разясниха пред в. "Сега" от автомобилната администрация.  

Зад всички тези нови изисквания, съпроводени и със създаване и поддържане на бази данни, стоят нови такси и тежки глоби, които със сигурност ще се отразят в оскъпяване на всички ремонти и услуги по колата.

36

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Трима кметове са глобени със 125 000 лв. за конфликт на интереси

20.02.2020

835 2
8300 лв. глоби за "Левски" и "ЦСКА-София" след дербито

18.02.2020

102
Признаваш административно нарушение - плащаш 70% от глобата

Коментари

Страници

Хулиган

Това вече сме го живели...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/27/dwrjava...

Hristo

След като прочетох по горе изложеното от това което си мисля единственото ставащо за писане е ........мамата

Тренд Петков

Прав си...дотолкова е парадоксално.Ролята на държавните чиновници е да организират живота на гражданите, но вместо чрез прости правила и улесняване на всички нива го правят обратно-чрез заплахи и санкции. Т.Е. те са някакви поробители,които хич не ги е еня за обикновенния българин. Всъщност тези нови приумици са хвърлени в пространството за да предизвикат възмущението на всички....И ето го момента на истината....Като всички се вбесят, Батето ти Борисов ще се скара на лошите и като един Крали Марко ше скъса готвения синджир на робите...И те ще са му благодарни... И ще го благославят...И ще гласуват за него...Че ако не е той, ужас....И преди ни пързаляха с тази им стратегия,мислят си че е вечна...щото стадото не мисли.

Ладо

купих кола и два мотора, проддох колата, и не знам къде е местния КАТ...е, аз съм у  UK

 

 

 

Stern

Пак са решили да пълнят голяма кошница, но на базата на досегашния опит, докато се реализира ще мине доста време и ще е доста орязано.

Но идеята за паспорт на колата е добра, стига наистина в него да се вписва всяка намеса. И изчукване, и подмяна на важни компоненти. Така покупко-продажбите втора ръка ще са по-реални.

Тринити

Тук вече болярите на Нашият Преблажен Велик Повелител,Н.В. Буций Интернейшинъл Хъбий III-ти попрекалиха.И ако избиването на прасетата засегна само част от обществото,то новите мурафети измъдрени за автомобилите,засягат всеки поданик.Тук няма да се мине без масов джумбиш.А като знаем,колко храбри са праните Му гащи в тъквиз ситуации,за да не абдикира позорно,Негова милост накрая ще се яви на бяло муле и ще повели законът да отпадне.

независим експерт

теоритично, идеята е много добра. Ама е на практика абсолютно нереализуема. Пари може и да се вземат от хората, но никога няма успеят да направят паспорт на колите, в който всичко е вярно. Територия, която не може да гарантира поддръжката на асансьори, за които се плаща поддръжка и т.н. ще изсветли автомонтьорите точно някой друг път

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...ами тъй гражданите гледат как колят здравите прасета насред август в рояка от мухи и жегата...и си викат...а аз не съм селянин...мен не ме бърка че цакат селяните като  колят бременните свини...да се оправят...гледат и цъкат с език и чакат да дойде и техния ред...и то се вижда че идва...с не голямо закъснение...

 

...сещам се като бях в Англия и си купих кола...гледам една обява във вестник...звъня..уговорих се със собственика...дойде...харесах колата...платих му, попълнихме един формуляр...и чао кой от къде е...пет минути работа...по-късно пуснах писмо с формуляра по пощата...беше ми по път...само отбих...още пет минути...всичко десет минути...

 

...след туй като реших да се връщам в зоната на абсурдите ...като продавах колата...се разбрах с един литовец...отидох му на гости и докато приятелката му ни правеше чай за пет минути попълнихме формуляра, който ми бяха изпратили по пощата след покупката....точно пет минути...

 

...с други думи...покупка на кола в Англия 5+5 минути...общо 10 минути на избрано от теб място...

...продажба...пет минути...

mick

Само бюрокрацията ще се увеличи и то много + цените. А имаме ли сертифицирани монтьори? Или сервизи има много, обаче монтьори с квалификация има ли? Или няма да е необходимо, стига документацията да върви?

dobadoba

Zavinagi CSKAR,

Последния път регистрацията на МПС в БГ ни отне два работни дни, аз и близък познат чакахме на 14(четиринадесет) опашки в БГ. Вярно колата беше нов внос, за покупка от БГ не се дължало еко такса(обявиха я за незаконна, но все още си я прибират) и на някаква друга опашка чакахме за това(забравих каква).

Малко ли са ви двата талона(голям и макък), че сега и още някакъв искате бе, бюрократи ньйедьни? Колко още? КОЛКО???

ДВЕПМ на всички народни кръвопийци, дядо Боже ще ви го върне! На вас и поколенията ви!! Винаги има Справедливост, винаги!!!

⚓️

аман бе

А не е ли крайно време да не се надяваме само на дядо Боже? Само питам. Знам предварително отговора.

Скитник-1

?

chacho

Идеята е да се закрият гаражните сервизчета и да останат само големите сервизи. Ще дават и гаранции след ремонт и други такива фантастики. В петък по "Хора, пътища и кро... автомобили" слушах Дунев, та той ги редеше такива. Явно "сервизната" мафия се е активизирала.

fractal

Всеки производител на коли има сервиз в България какви са тези автомобилни администрации които ще правят проверки и ще глобяват 

КАТ те спират проверяват марката проверяват в нейния регистър дали е обслужена и в гаранция и застрахована всичко трябва да е за сметка на собственика 

Всеки ще си прави сметката каква кола да купи и производителя на кой продава и застрахователя кого застрахова

Invisible

   Оставете ни на мира!!

маняна
снимка на маняна

Брашнен чувал - колкото и да го тупаш, се пуща.

 

Апропо, паспортизацията на апартаментите и GPS-а у сека кола ни се разминаха, засега...

az_ti
Крайно време е да се направи това. Не виждам с какво толкова ще ни се оскъпи освен, че ще има глоби за не спазване. Заради такива глоби българите сме като котенца на вън и като джигити в България. Крайно време е като си купиш кола да знаеш колко пъти е блъскана и дали наистина е направен основен ремонт на двигателя. За моргите също, с тези нови задължения ще намалят драстично кражбите на коли. В момента на една морга и трябва документ, че е внесла един изгорял мерцедес преди 5 години и може да продава всички части за мерцедес, от къде идват тези части и може ли той да има 8 съединителя? Не мисля, че издаването на документа ще бави допълнително регистрацията , той в началото ще има същите данни както в талона. Крайно време е да започнем да искаме санкции и контрол и да не плачем колко са големи глобите , а да плачем колко са ни малки заплатите. За жалост голям процент от населението е все още с робско мислене и дори не може да си представи , колко струва неговия труд.
Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Аз имам паспорт. Жена ми има паспорт. Децата ми имат паспорти. Кучето ми има паспорт. Колата ми има паспорт. Телевизорът ми има паспорт, Хладилникът ми има паспорт. Тоалетната ми хартия има... Стоп! Още няма паспорт. Но ще има. Welcome to Passportland!

Дохс_Читем

Нов проектозакон, за кратко ЗППС, предвижда всички автомобили да имат акт за раждане, ЕГН, брачно удостоверение, длъжностна характеристика, както и свидетелство за съдимост. Майсторите трябва да декларират колко пъти изчукват (автомобила, де) и дали са ползвали предпазни средства (гумени ръкавици, мушама, пешкир). Всички данни ще се записват в електронен регистър на НАП, откъдето бели хакери и вълшебници, ще извличат ценната информация и ще я предоставят на обществото.

opa4

Ще има ръст на доходите на чиновниците извън, така да се каже, трудово-правните им взаимоотношения. Но така е било винаги - това е следствие на един от поотречените закони на ДиаМат-а, този за единството и борбата на противоположностите: всяка степен на свобода създава 2+ степени на хаос, както и всяко ниво на контрол създава 2+ възможности за корупция.

anarhia

 ...трябва да вземем едни пари и да уредим едни наши хора...

 Нищо ново!

bay Dragan

ДжиПи ще трябва ли?

maznilsav

Ха ха... 
Докато не се смени МаТряла няма начин...
Нали уж техническите прегледи се затегнаха пък пред мен една кола я избутаха с ръце след "успешно" преминал технически преглед :) 

сталкер пустиняк

Тия са ненормални!

И какво? Ще ме глобят, ако реша да си сменя гумите ли? Или маслото? Ще ме квалифицират като нерегистриран гаражен майстор ли и после глоба? 

ГАМЕНЧЕТО

Защо новия регистър който ще ползват и обслужва застрахователите трябва ние да го плащаме? Докога мутри, не искам повече не мога.

Pippin Kurze

Поредния държавен рекет, облечен в добри намерения!

Както избиването на овци, прасета etc... както паспортизацията на сградите,  както джиесемите в асансьорите, както фиктивните санирания, както къщите за гости, както кво ли не...

и помощ няма от никъде, само едната евакуация м'УЙ мамицата!

 

 

Върлаам
снимка на Върлаам

и имунизационен паспорт и кръщелно,

Доц.Трътлев

Още бюрокрация и корупция.

торбаЛан

Ще стане като с газовите уредби. Постаявт ти я, а после ходиш на друго място да проверят как са я поставили. Това с нещо подобри ли ситуацията още повече че никой не ходи на второто място, а и никой не се интересува дали си ходил да ти я проверят? И както стана със заканите за проверка на изгорелите газове, за която цел бяха дадени едни десетки хиляди лева бадева.

И като как законовносителите виждат всички леки коли у нас да минат през тези още несъздадени пунктове за преглед на извършен преглед на автомобилите за шест месеца, както го предвижда този закон?

И още - кой ще контролира контрольорите на контрольорите?

bgkurshum

Те не могат да направят здравни книжки на хората, щели да направят паспорти на колите. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш