facebook
twitter

Първа страница

Управляващите ще борят катастрофи и задръствания с нови пътни знаци

Сигнализация ще предупреждава и за мъгла, дъжд, снеговалеж, задимяване и запрашаване
1085
МРРБ
Новите предупредителни знаци

Осем нови пътни знаци за временна организация на движението ще бъдат въведени скоро. Те ще предупреждават за задръствания, намалена видимост, настъпило произшествие по пътя, зарядни станции за електромобили и станции за зареждане на автомобили с водород. Ново обозначение ще има и за платените участъци от републиканската пътна мрежа, чието използване изисква електронна винетка или тол такса.

Това става ясно от проект за промяна на Наредбата за сигнализация на пътищата с пътни знаци, публикувана вчера в платформата за обществено обсъждане от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Измененията идват в момент, когато се готви пълна промяна на законодателството за движение по пътищата. Досегашният единен закон се разделя на три - за пътните превозни средства, за движение по пътищата и за водачите на моторни превозни средства. Те все още не са влезли за обсъждане в парламента, не е ясно кога и дали ще бъдат приети и как в тях ще бъдат "вместени" новите идеи за организиране на трафика. 

Новите предупредителни знаци ще са три - за образувано задръстване, което шофьорите биха могли да не забележат, за намалена видимост поради мъгла, дъжд снеговалеж, задимяване, запрашаване, както и за настъпило произшествие. Те са от група "А" и ще сигнализират за опасност в жълт цвят. Предупредителните пътни знаци могат да бъдат изобразявани на информационните табла на интелигентните транспортни системи. Подобни табла обаче са изключителна рядкост и не е ясно кога и къде ще бъдат монтирани. През февруари след тежката пътна катастрофа, предизвикана заради тежка мъгла по магистрала "Струма" край село Дамяница, стана ясно, че така наречената интелигентна система там изобщо не е работела. Половин година по-късно таблата дори там, където ги има, подават напълно безсмислена и безполезна информация. Въпреки че умната система беше широко рекламирана при поставянето й, след катастрофата край Сандански пътната агенция призна, че тя тепърва ще се надгражда, а контролният й център още не съществува. 

С нова сигнализация ще се отбелязват и участъците от републиканската мрежа, за които се изисква електронна винетка за леките коли и/или тол такса за тежкия трафик. Предвиждат се както комбинирани знаци, така и знаци само за тол такса. Те ще се поставят на място, откъдето започва платеният път. Тол системата засега работи само на 50%, т.е. в частта с винетките за леките коли. Таксуването за камионите се отложи за март догодина, тъй като Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и МРРБ не бяха готови в законовия срок - 16 август тази година. Знаци за винетки има и сега по пътищата, но те изобразяват старата хартиена винетка, която вече не е в сила. 

Предвидени са и специални знаци, указващи наличието на зарядни станции за електрически превозни средства и станции за зареждане на автомобили с водород. Въвежда се и специален пътен знак за паркиране на електрически превозни средства за зареждане. В утвърдените символи за изобразяване на видовете превозни средства се добавя и символ на „Електрическо превозно средство“.

Към мотивите на проекта е посочено, че с нововъведенията се цели "по-добра информираност на водачите при промяна на средата, в която се движат, сигнализирането на републикански пътища от платената пътна мрежа, чието използване изисква платена винетна или тол такса". Очаква се така да се подобри действащата сигнализация и да се повиши безопасността на движението по пътищата.

Ключови думи:

пътни знаци, МРРБ
6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

190 снимки се състезават в конкурса на МРРБ „Моят град е моята крепост“

05.10.2019

243 4
За калпав проект авторът му вече ще носи отговорност

30.09.2019

707 2
Правителството позлати Околовръстния път на София

05.09.2019

АЛИСА ИВАНОВА

4167 12

Коментари

dobadoba

Въздържам се от коментар, няма да е от положителните.

Къде, как, кога ГЕРБ намира такива борци ;) на мисълта??...

⚓️

fractal

Трябва да се въведе стандарт в МПС тата да имат светеща пирамида която да се поставя върху покрива на аварирало МПС и да се вижда от другите шофьори от далече през деня и нощта

Дохс_Читем

"Интелигентна транспортна система " звучи като оксиморон.

Интервал

За да изглеждат логични решенията на управляващите, трябва да се изхожда от една единствена гледна точка:
Целта е да се усвоят едни кинти.
От личен опит - много решения на община Варна и потника, веднага придобиха ясен смисъл. Каквото и да се обяснява по медиите, целта е усвояването на кинти.
В този ред на мисли, някъде има ли прогноза колко такива знаци ще бъдат изработени, колко милиона са заделени и коя фирма ще спечели поръчката? Последното, вероятно вече е решено, сигурно бистрят другите точки.

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
За да изглеждат логични решенията на управляващите, трябва да се изхожда от една единствена гледна точка:
Целта е да се усвоят едни кинти.
От личен опит - много решения на община Варна и потника, веднага придобиха ясен смисъл. Каквото и да се обяснява по медиите, целта е усвояването на кинти.
В този ред на мисли, някъде има ли прогноза колко такива знаци ще бъдат изработени, колко милиона са заделени и коя фирма ще спечели поръчката? Последното, вероятно вече е решено, сигурно бистрят другите точки
.

100% е така!!! -Навик!

TRIF007

Единствена отсечка от магистрала за мен е от Сандански до Кулата. Другото е бутафория. И нещо което не съм виждал никъде по света - Завой на магистрала с обратен вираж! Направо да го тургат у Гинеса и това е.

Ако можех бих предложил на калинките и такъв знак. Магистрала с обратен вираж. Колите от едното платно се суркат в другото.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×