Quantcast
Тол таксите ще са между 25 и 39 стотинки на километър | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Тол таксите ще са между 25 и 39 стотинки на километър

Автобусите по редовни линии ще бъдат освободени от тези плащания
1 184
 Илияна Кирилова
Първоначално тол системата трябваше да обхваща над 10 000 км, като в нея влизаха дори третокласни пътища. Сега се говори за около 6000 км

Тол таксите ще са между 25 и 39 ст. за километър. Това стана ясно по време на първото заседание на на Консултативния съвет за обхвата и цените на тол системата. Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков поясни, че са се спрели на един от 13-те варианта, предоставени от консултанта по проекта - Световната банка.

„По него максималната ставка за тежкотоварен автомобил е 0.39 лв. за камиони над 12 т, с екологичен клас Евро 0 и 0.25 лв. за Евро 6“, каза Нанков. Той добави, че на заседанието е коментирана и темата с обхвата на пътищата, като вече има почти 50% дотиране на обхвата. „Говорим за около 6000 км на база на интензивността на трафика, основно на транзитния такъв, а и не само. Говорим за пътища, магистрали, първи и частично втори клас“, каза Николай Нанков и допълни, че за второкласните пътища ще се направи още по-детайлен анализ с превозвачите, за да се прецени доколко могат да бъдат редуцирани.

Според първоначалния вариант в обхвата на тол системата трябваше влизат всички второкласни, та дори и третокласни пътища.

Автобусите, превозващи пътници по редовните линии, най-вероятно ще бъдат освободени от тол такси. Докато автобусите, извършващи служебни или случайни превози, ще са в нейния обхват. Това разграничение се налагало, защото автобусните превозвачи, които имат общински договори, имали "социална функция", а договорите им са за няколко години, като там няма как да има смяна на цените.

Зам.-министърът уточни, че през първата година от стартирането на тол системата тя трябва да носи около 600 млн. лв. приходи. Първоначално държавата очакваше около 1 млрд. лв. на година.

Все още не е ясно и кога реално ще стартира системата - тестовете трябва да започнат от 16 август, а според промяна в закона, внесена от ГЕРБ, тол системата трябва да заработи реално от март 2020 г.

Още

Превозвачи се пазарят за запазване на тол таксите до края на годината

19.05.2022

471
Протестът на превозвачите предизвика километрични задръствания

10.05.2022

Обновена

3665
Министър Караджов е непреклонен: Увеличаваме тол таксите от 1 юли

09.05.2022

1660