facebook
twitter

Първа страница

След адвокатите по КТБ дойде ред за сплашване и на свидетелите

2302
Архив СЕГА
Делото КТБ набъбна с още обвиняеми - доскорошни свидетели.

След като повдигна трето обвинение на един от адвокатите на Цветан Василев и след като прерови канторите им в разрез със закона, спецпрокуратурата намери за какво да обвини и част от свидетелите по делото за източването на КТБ.

В събота спецсъдът прие доводите на държавното обвинение и определи постоянно задържане на петима - Васил Шуманов, Венцислав Тодоров, Иван Стойков, Красимир Зарев и Никола Киров. Според прокуратурата те са прали пари. Интересното е, че става дума за разследване за укриване на данъци, което Софийската градска прокуратура води от 2015 г. и в края на м.г. прехвърля към спецпрокуратурата. Това е и дело №1 на спецобвинението за тази година. За спецпрокуратурата обаче извършеното от петимата е пране на пари, за които са знаели или са предполагали, че са от тежко умишлено престъпление.

Киров е директор в "Дунарит", Стойков - във "Фина-С". Васил Шуманов, Венцислав Тодоров и Красимир Зарев са близките до Василев, пише "Капитал". Шуманов му е бил охранител, а Тодоров - шофьор в "Дунарит". Според прокуратурата в края на 2013 г. те са получили в хартиени пликове общата сума 2.5 млн. лв. Парите били изплатени от Бисер Лазов (някогашен неформален финансов директор на Цветан Василев, а сега основен свидетел на прокуратурата срещу него) по разпореждане на мажоритарния собственик на КТБ през декември 2013 г. Тезата на прокуратурата е, че петимата са знаели, че парите са присвоени от КТБ, но въпреки това са ги приели, а впоследствие са върнали част от тях на Василев. 

Това е толкова абсурдно, колкото и обвинението за пране на пари срещу дъщерята на Цветан Василев, която е трябвало да се досеща, че парите, с които баща й й купува вещи, са придобити от престъпление. По времето, когато това се е случвало, Василев все още беше любимият банкер на управляващите, а банката привличаше предимно държавни средства. Аршинът е двоен и защото и други хора са получавали бонуси от Василев, при това солидни, но срещу тях не са повдигнати обвинения.  

През 2014 г. делото КТБ беше разделено на над 20 различни разследвания, по които отказва информация. В съда са само две дела - за източването на банката и срещу Соня Колтуклиева за данъчни престъпления. Разследване имаше и във връзка с "България без цензура" на Николай Бареков, но и неговата съдба е неясна. Според първоначалното съобщение за съдебния процес свидетелите са около 400. По казуса вече има и обвиняеми синдици.

 

РЕПРЕСИЯ

Обвиненията и задържането на петимата са "репресивен начин за незаконно влияние върху свидетелите чрез сплашване и лишаване от свобода", твърди адвокат Константин Симеонов, който е един от защитниците на Цветан Василев. Симеонов пръв съобщи, че предстои повдигането на обвинения на свидетели по делото. Според него чрез действията на прокуратурата сериозно се застрашават правата на българските граждани и е необходим широк обществен дебат за случващото се в спецсъда и спецпрокуратурата.

  2

  Влез или се регистрирай за да коментираш

  Още

  Адв. Доковска: Прокуратурата дa ce пoгpижи дa нe ce чeтe и пpиcъдaтa за КТБ
  Спецсъдът е готов да разпита Цветан Василев по скайп
  Край на голямото четене по делото за КТБ

  05.02.2019

  1882 22

  Коментари

  groznik

  Това дело КТБ....Колко години ще се точат нещата, ще се дъвчат едни и същи глупости, а Цецо Василев ще си щрака с пръсти, ще си гледа кефа и ще се смее на бг правосъдието колко е жалко

  Solace

  Ще си щрака, що да не. Нима не си щракат и другите виновници за случилото се с КТБ? Една камара политици (с власт и без), помпали балона. Някои от тях направиха много повече пари от Мустака...

  Влез или се регистрирай за да коментираш