Quantcast

Медия без
политическа реклама

Районният съд в София сложи GPS на призовкарите

Нововъведението ще струва 620 лв. на месец

Илияна Кирилова

Призовкарите от Софийския районен съд (СРС) вече ще разнасят призовки, съобщения и книжа, оборудвани с GPS. Решението за това е взето от председателя на съда Александър Ангелов през юли, съобщиха от институцията пред "Сега".

От СРС посочват, че мярката е въведена след анализ на сигналите и жалбите от граждани и адвокати, като целта е да се повиши ефективността при връчването на съдебните книжа, както и да се осъществява реален контрол върху тази дейност. "Връчването на съобщения и призовки в София е сериозен проблем, който съществува от много години поради различни причини - големият брой живеещи в града, обстоятелството, че много от хората нямат адресна регистрация, недостатъчният брой призовкари и огромният брой книжа за връчване", посочват още от съда. Оттам допълват, че непрекъснато постъпват стотици сигнали от граждани и адвокати, които твърдят, че техните права са били нарушени при връчването на съдебни книжа. "В общия случай се оспорват констатациите в разписките към съобщенията и призовките дали адресът е бил посетен на посочените в тях дати", уточняват от СРС.

От съда посочват още, че до момента е липсвала практическа възможност за проверка на верността на отразените от призовкаря обстоятелства. Според ръководството на най-големия районен съд в страната подобна организация се ползва отдавна в други районни съдилища. Благодарение на проследяването с GPS ще може да се провери дали това, което призовкарят е отбелязал, е вярно, т.е. дали наистина е посетил даден адрес на посочените от него дати.

От съда изтъкват, че събираната информация няма да бъде използвана за друго. "За максимална защита правата на съответните служители е въведена т.нар. псевдонимизация, с което се гарантира, че дори в случай на нерегламентиран достъп (срещу какъвто са взети съответните технически мерки) до събраните лични данни, лицето, осъществило същия, не би могло да разбере за кого от служителите се отнасят тези данни", посочват от Софийския районен съд.

За да се реализира новата мярка, са закупени СИМ карти за мобилен интернет, заедно с които на съда са предоставени устройства за позициониране. Услугата, включително с ползването и поддържането на специален софтуер, възлиза на стойност 620 лв. без ДДС на месец за всички предоставени устройства, без първоначално да е заплащана друга сума.

Е-ПРАВОСЪДИЕ

Във връзка с решението призовкарите да бъдат оборудвани с GPS съдията от СРС в оставка и бивш председател на съда Методи Лалов отново повдигна въпроса с неслучващото се електронно правосъдие. "Вместо все повече да елиминираме хартиеното връчване на съдебни книжа, което е остаряло, неефективно, а често и недостоверно, и да го заменим с електронно, на някого му е хрумнало да "електронизира" призовкарите, които дори нямат правомощия да изискат документ за самоличност на лицето, на което връчват книжата", написа Лалов в личния си Фейсбук профил.

Още по темата