Медия без
политическа реклама

Програмата за достъпна среда излъга хората с увреждания

Само 55 души успяха да се вместят в скандално кратките срокове на социалното министерство, половината от тях - в Бургас

Илияна Кирилова

Очаквано хората в повечето общини у нас останаха излъгани от програмата за достъпна среда и лична мобилност, по която социалното министерство обещаваше между 10 и 100 хил. лв. за поставяне на рампа и асансьор в жилището на хора в инвалидни колички. За нея има отпуснати от бюджета 1.7 млн. лв., но ведомството на Бисер Петков постави невъзможно кратък срок на нуждаещите се и на практика обрече на провал програмата. Решението му бе особено скандално, като се има предвид, че то подложи на тормоз и допълнителни разходи хора със затруднена мобилност и ниски доходи, за които и без това обикалянето на институции е ходене по мъките.

Едва 55 души в цялата страна са успели да подадат в срок проектни предложения, показва справка, предоставена от министерството на в. "Сега". 208 души са получили от местните социални служби писма за подкрепа, като от тях 188 са за преустройство на жилищната среда. 133 от кандидатите обаче са се спънали в изискванията и не са успели да стигнат до проектно предложение. За лична мобилност са успели да кандидатстват едва седем души.

30 от одобрените общо 55 за цялата страна проектни предложения са на бургазлии, установи "Сега". Още при старта на програмата кметът Димитър Николов, който е кандидат за нов мандат, се ангажира с привличането на възможно най-голям ресурс чрез бързи и координирани действия и приоритетно разглеждане на инвестиционни проекти. От една страна, това е пример как администрацията може да е в услуга на хората, но от друга, поражда съмнения, че националната програма се използва за предизборна кампания на ГЕРБ.

По новата национална програма хора с мобилни затруднения могат да кандидатстват по две направления - за достъпност на жилищните сгради (изграждане на рампи и асансьори) и за осигуряване на лична мобилност чрез приспособяване на лек автомобил и придобиване на шофьорска книжка. Въпреки че се финансира от бюджет 2019 г., проектът на програмата бе готов едва в средата на годината, а кандидатстването бе отворено в края на август със срок за подаване на документи до 30 септември. Така за 40 дни потенциалните бенефициенти трябваше да се разходят до социалната служба за писмо за подкрепа, да намерят проектант, който да им изготви инвестиционен проект, да получат разрешително за строеж от общината, да направят и количествено-стойностна сметка и с още куп документи да подадат всичко това в МТСП.

 "Хората, до които програмата стигна при нас, се броят на пръстите на едната ръка. Само двама души се обърнаха към нас за консултация, но повече не се върнаха. Вероятно не са успели да се справят с кратките срокове и множеството документи. Надяваме се, че тази програма ще бъде отворена отново догодина, защото потенциалните кандидати са много. Само по механизма за лична помощ в момента имаме 177 души, хора с тежки увреждания, на инвалидни колички, вероятно немалка част от тях също се нуждаят от преустройство на жилищата си, като се има предвид какво е строителството ни", каза за "Сега" Катя Петрова, началник отдел "Социални дейности" в община Русе.

В община Габрово пък не е постъпило нито едно искане за съдействие при изготвянето на проектно предложение, не е издадено и нито едно разрешително за строеж. Община Гоце Делчев също отбеляза катастрофални резултати - нито едно подадено проектно предложение при около 50 души в безпомощно състояние, ако се вземе предвид броят на кандидатствалите за асистентска подкрепа. С едно одобрено проектно предложение, получило виза за изграждане на рампа отчете края на кампанията община Враца. Към главния архитект на общината са отправени две запитвания, но хората не са стигнали до финалната права. Едно лице пък е направило запитване по компонент 2.

НЕДОПУСТИМО

"Законовите срокове за одобряване на инвестиционните проекти и издаване на разрешения за строеж или разрешения за поставяне на съответствие по ЗУТ надхвърлят дадения 40-дневен срок за набиране на проектни предложения. Само за получаване на разрешението за строеж например са необходими 52 дни. В изискването за предоставяне на решение на общото събрание на етажната собственост пък има противоречие със ЗУТ, където няма изискване за такова решение за изграждане или поставяне на съоръжение за достъпна среда. Писах до Агенцията за хора с увреждания и до Съюза на инвалидите, но получих отговор, че програмата е минала през обществено обсъждане, а в проекта са отразени всички предложения. А тези, които не успеят да подадат в срок проектните си предложения, ще могат да го направят догодина. Само че на нас всеки пропуснат ден ни коства страшно много", коментира пред "Сега" арх. Дечка Димитрова, майка на дете с увреждания.

От социалното министерство обясниха още при старта на програмата, че кратките срокове са съобразени с редица дейности като оценяване на проектните предложения, класиране и пр. За всичко това чиновниците си отпуснаха два месеца - до края на ноември, когато трябва да се сключат договорите. С други думи - бюрократичният комфорт бе осигурен за сметка на тормоза над гражданите.