Медия без
политическа реклама

Държавата ще стимулира с до 1200 лв. върнали се българи от чужбина

15 Ноем. 2019
Илияна Кирилова

Държавата е готова още от началото на следващата година да финансира с до 1200 лева на месец за една година българи, които ще се завърнат от чужбина и ще работят у нас, съобщи БНР.

Освен информационни услуги за работни места и устройване в конкретен град са предвидени редица мерки. Условието за помощ е човекът да предостави сключен договор с работодател у нас. Не е задължително работата да е намерена през бюрата по труда. „Като имаме намерение в рамките на една година да покриваме разходите за наем до записване на децата в ясла и в детска градина, докато човекът се установи. Това е един преходен период. В рамките до четири месеца да поемаме също с детегледач през Бюрото по труда осигурен, обучение по български език и стипендии за членове на семейството с друго гражданство, ако е необходимо. Финансов стимул за работа в области, които са с ниски възнаграждения. За да може да стимулираме тези млади хора да не се съсредоточават само в София и в Пловдив, или във Варна, ние ще допълваме заплащането на един човек с размера на половин минимална работна заплата“, обяви зам. социалният министър Зорница Русинова.  

Данните на социалното министерство от проведени кариерни форуми в страни членки на Евросъюза, където има големи български общности и от студенти, сочат, че 70% от тях биха се върнали да работят у нас, ако имат условия за това.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?