Медия без
политическа реклама

МВнР отчита с 8% по-висока избирателна активност от миналогодишната

Невиждани опашки се извиха пред секцията в Цариброд

02 Апр. 2023Обновена
БГНЕС
Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в секциите в щата Калифорния в САЩ. Там той ще продължи до 6 ч., българско време в понеделник, 3 април.

От външното ни министерство заявиха, че избирателната активност в чужбина е с 8 на сто по-висока от миналата година. Броят гласували е минал 100 хил. души, а на местата, където е имало машини, те са били предпочитани.

Българските граждани зад граница упражниха правото си на глас в 61 държави в 737 секции. Машинното гласуване бе предвидено в 245 секции, като машини за гласуване бяха доставени в българските дипломатически и консулски представителства. Адресите на избирателните секции бяха публикувани на сайта на МВнР. Най-много секции бяха разкрити в Турция, а с след това в Англия.

​​​Първите две секции, в които започна изборният ден, са в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия, предава БНР. Те започнаха работа в 22 ч. българско време в събота, съобщиха от МВнР. Два часа след това започна и гласуването в Австралия. 

Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в секциите в щата Калифорния в САЩ. Там той ще продължи до 6 ч., българско време в понеделник, 3 април.

ДОБРИ ПРИМЕРИ 

Невиждано висока е избирателната активност и дори има и опашки пред секциите в Босилеград и Цариброд, Сърбия, казаха наши сънародници от другата страна на границата, цитирани от БНР. Идвали и хора, които живеят в България, във Варна, но  са с постоянен адрес в двата града в Сърбия.

До 15 ч.  в Босилеград са гласували над 120 с право на глас, до края на изборния ден ще се удвоят, прогнозира журналистът от местна агенция Мирослав Перевич: "Доста хора чакаха, ще станат 200 сигурно". В Цариброд са се записали 83-ма души, а са се записали хиляди.

По два часа са чакали пред КИЦ в Цариброд, където се гласува с машина, каза за БНР журналистът от местен елктронен портал Александър Тодоров: "Много граждани от България дойдоха да гласуват тук и чакаха до 2 часа да влезат в избирателната секция да гласуват. Те ми казаха, че чакат много. Имаше една жена от Варна, дошла да гласува в Цариброд. Иначе всичко е нормално, няма никакви нередности, изборите протичат в спокойна обстановка".

Добри примери за избирателна активност извън страната обаче не лиспват. Оказа се, че дълга опашка от желаещи да упражнят правото си на вот сънародници се вие пред посолството ни в Стокхолм.

Като позитивен пример може да се даде и Полша. Там пребивават около 4000 български граждани. По-голямата чат от тях живеят в столицата Варшава, а немалко са сънародниците ни и в Краков. Именно на тези две места са отворени и изборни секции за гласуване днес в Полша, пише БНР.

 "Интересното е, че имаме гласували, пропътували големи разстояния, за да дойдат до изборната секция в Краков. Имаме хора, които са от остров Ман, но по стечение на обстоятелствата са в Полша и гласуваха при нас. Имаме и няколко българи, които са пътували от Вроцлав, което е на 270 км или над три часа път от Краков. Има много млади избиратели, за които това са първи избори, и нещото, което ми направи впечатление днес е гражданската отговорност, която всеки изразява. Хората все още гласуват с надежда", каза за за Радио България Катерина Игнатова, секретар на секционната комисия там.

НАРУШЕНИЯ

В една от секциите в Брюксел се е стигнало до анулиране на вота заради заснемане с телефон на гласуването, предаде ''Нова телевизия''. Застъпник без отличителен знак на една от политическите партии  е ''координирал'' хора в попълването на декларации и гласуването. Мъжът приканен от представител на ЦИК да се оттегли. Въпреки този инцидент към момента пред секцията се сформират опашки от желаещи да гласуват.

ВОТЪТ В ТУРЦИЯ

Две секции в Турция са отворили с кратко забавяне, съобщи БНТ. Става дума за кв. "Авджълар" в Истанбул. Причината са липсващи членове и председатели на секционни избирателни комисии. Пред секциите вече е имало хора, желаещи да гласуват. На място е имало по трима членове на комисии от местната общност и командированите от Външно министерство, но са липсвали партийни квоти.

Има опашки пред секции в Чорлу. В една от секциите от 520 гласували, 414 са с декларации. Бюлетините са за предпочитане пред машинното гласуване. 319 души от секцията са гласували с бюлетини, предава ''Нова телевизия''.

Oпашка от избиратели за вота се е образувала в обедните часове пред секцията в населения с много български изселници квартал "Пурсаклар" в Анкара, предаде БТА.  Очаква се приблизително 500-600 души да упражнят правото си на глас в "Пурсаклар", каза д-р Юксел Йозкале, председател на изселническото дружество БИСАВ. 

По-голяма е избирателната активност сред по-възрастните хора, което се дължи на това, че много от младите са емигрирали в Западна Европа, казаха още пред БТА организатори на изборите. 

НИСКА АКТИВНОСТ И ПОВРЕДЕНИ МАШИНИ

Изключително ниска е избирателната активност на българите, които гласуват в изборна секция Берлин 1. Това каза пред БНР председателят на секцията Катя Костова. "По принцип са възможни изненади. Според мен, обаче малко очаквани. От опит мога да кажа, че толкова ниска избирателна активност до този момент, във всичките над 15 години, в които организираме тук избори, не е имало. Изключително ниска избирателна активност, няма хора, но това се дължи на два факта. Първо – в петък започна Великденската ваканция и съответно много от нашите сънародници пътуват в различни дестинации и второ – днес има маратон в Берлин и една голяма част от града е със затворени улици", обясни Катя Костова.

Слаба избирателна активност се очертава за вота на българите във Франция, предава БНР. Отворени са 16 избирателни секции. Три от тях са в посолството ни в Париж. Две секции, в Монпелие и Тулуза, се намират на нови адреси. Секциите във френската столица, в Ница и Лион са оборудвани за машинно гласуване, в останалите вотът ще бъде с хартиени бюлетини.

В една от двете секции в Люксембург пък се съобщава за повредена машина, поради което се гласува с хартиени бюлетини.

Машинното гласуване в Ница пък е било преустановено. Машината в единствената секция в града е дала дефект. До края на изборния ден там ще се гласува само с хартиени бюлетини, предава "Нова телевизия''.

 

 

Още по темата