Quantcast

Медия без
политическа реклама

Цели класове от основното образование излизат в карантина

Имате дете вкъщи заради коронавируса? Вижте съветите на МТСП

18 Септ. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Цели паралелки с деца от основното образование излизат в 14-дневна карантина заради положителни случаи с коронавирус. Два класа от Хасково и Шумен са под карантина, както и цял клас 9-годишни в Пловдив. 

Ученик от 6-и клас в ОУ "Любен Каравелов" в Хасково е с COVID-19. Момчето днес не е било на училище, тъй като баща му вчера е дал положителен тест. Днес пробата на детето и на майката също са положителни, предаде Би Ти Ви.

Предстои целият клас, в който учат 22 деца, да бъде карантиниран за 14 дни. От понеделник класът преминава на обучение в електронна среда. Предстои дезинфекция на училището. Вероятно една от учителките, която е била в продължителен контакт с учениците от класа, също ще бъде поставена под карантина.

Клас от шуменско училище също е под карантина заради положителен за COVID-19 тест на учител. Засега децата нямат признаци на заболяване.

Междувременно дете в 3-и клас от СУ "Паисий Хилендарски" в Пловдив е дало положителна проба за коронавирус, съобщи областният управител Дани Каназирева. "Незабавно са предприети всички мерки според алгоритъма на здравното министерство", каза Каназирева, цитирана от "Фокус". Съучениците на детето са поставени под 14-дневна карантина. Те вече учат онлайн. От направеното епидемиологично проучване е установено, че детето е контактно на баба си, която е изследвана по друг повод и няма клинична симптоматика. Издирват се контактните им лица. Освен учениците, под карантина е и класният ръководител. "В цялото училище е извършена дезинфекция, като ще се прави ежедневно. Всички учители спазват стриктно указанията за носене на маски по време на часовете", съобщи още областният управител.

КАКВО ДА ПРАВЯТ РОДИТЕЛИТЕ?

Министерството на труда и социалната политика пусна кратък "наръчник" за родителите, чиито деца са се срещнали с коронавируса и трябва да си останат вкъщи. Ето какво съветва МТСП:  

☑️Ако детето е поставено под карантина, имате право, докато то е у дома, да излезете в платен годишен отпуск, а ако нямате възможност за такъв – в неплатен.

☑️ В случай, че излезете в неплатен отпуск, може да кандидатствате в АСП за целева помощ за периода, в който не сте на работа и нямате доходи.

Помощта е пропорционална на дните от карантината, като родителите с 1 дете до 14 г. могат да получат до 610 лв., а семействата с две и повече – до 915 лв.

☑️ В случай, че сте контактни или заразени с COVID-19 и не може да излизате от дома си, свържете се със съответната община и поискайте да Ви включат в патронажна грижа.

Специално наети за това хора ще пазаруват и извършат други доставки до дома Ви.

☑️ Може да ползвате болничен за временна неработоспособност за гледане на карантинирано дете, включително на здраво дете, върнато от детска градина или училище заради карантина.

Още по темата