Quantcast
Цели класове от основното образование излизат в карантина | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Цели класове от основното образование излизат в карантина

Имате дете вкъщи заради коронавируса? Вижте съветите на МТСП
Обновена
11 944
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Цели паралелки с деца от основното образование излизат в 14-дневна карантина заради положителни случаи с коронавирус. Два класа от Хасково и Шумен са под карантина, както и цял клас 9-годишни в Пловдив. 

Ученик от 6-и клас в ОУ "Любен Каравелов" в Хасково е с COVID-19. Момчето днес не е било на училище, тъй като баща му вчера е дал положителен тест. Днес пробата на детето и на майката също са положителни, предаде Би Ти Ви.

Предстои целият клас, в който учат 22 деца, да бъде карантиниран за 14 дни. От понеделник класът преминава на обучение в електронна среда. Предстои дезинфекция на училището. Вероятно една от учителките, която е била в продължителен контакт с учениците от класа, също ще бъде поставена под карантина.

Клас от шуменско училище също е под карантина заради положителен за COVID-19 тест на учител. Засега децата нямат признаци на заболяване.

Междувременно дете в 3-и клас от СУ "Паисий Хилендарски" в Пловдив е дало положителна проба за коронавирус, съобщи областният управител Дани Каназирева. "Незабавно са предприети всички мерки според алгоритъма на здравното министерство", каза Каназирева, цитирана от "Фокус". Съучениците на детето са поставени под 14-дневна карантина. Те вече учат онлайн. От направеното епидемиологично проучване е установено, че детето е контактно на баба си, която е изследвана по друг повод и няма клинична симптоматика. Издирват се контактните им лица. Освен учениците, под карантина е и класният ръководител. "В цялото училище е извършена дезинфекция, като ще се прави ежедневно. Всички учители спазват стриктно указанията за носене на маски по време на часовете", съобщи още областният управител.

КАКВО ДА ПРАВЯТ РОДИТЕЛИТЕ?

Министерството на труда и социалната политика пусна кратък "наръчник" за родителите, чиито деца са се срещнали с коронавируса и трябва да си останат вкъщи. Ето какво съветва МТСП:  

☑️Ако детето е поставено под карантина, имате право, докато то е у дома, да излезете в платен годишен отпуск, а ако нямате възможност за такъв – в неплатен.

☑️ В случай, че излезете в неплатен отпуск, може да кандидатствате в АСП за целева помощ за периода, в който не сте на работа и нямате доходи.

Помощта е пропорционална на дните от карантината, като родителите с 1 дете до 14 г. могат да получат до 610 лв., а семействата с две и повече – до 915 лв.

☑️ В случай, че сте контактни или заразени с COVID-19 и не може да излизате от дома си, свържете се със съответната община и поискайте да Ви включат в патронажна грижа.

Специално наети за това хора ще пазаруват и извършат други доставки до дома Ви.

☑️ Може да ползвате болничен за временна неработоспособност за гледане на карантинирано дете, включително на здраво дете, върнато от детска градина или училище заради карантина.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Засега едно училище е в готовност да обучава дистанционно
От неделя ресторантите и заведенията в София ще затварят в 23.30 ч

30.10.2020

Обновена

1604 11
Борисов и Пловдив - за стадиони пари има, за пътища няма

24.10.2020

ДИЯН ИВАНОВ

3117 4

Коментари

mi6osp.

Друго я стане, я не, но чаветата ще са в перманентна верижна карантина. 

Азбукарче

Такива съвети трябваше да има още първите дни на обявената карантина, да се обявяват от здравното министерство, да се публикуват на сайта му и по медиите, да се отнасят за възрастови групи, за симптоми, профилактика, лекарства...... Ама не, заливаха ни с камиони, пълни с трупове, затвориха ни като  

каторжници  по домовете,  даваха хаотична информация за брой заболели, процент починали без да казват имали ли са съпътстващи заболявания.....Пълен хаос в НОЩ и здравното министерство. Играеха си на "тука има, тука нека". И най-после, след повече от 6 месеца, най-после се публикуваха някакви указания! Та каква я свършиха министри, професори и всякакви началници и  чиновници. Иска ми се да цитирам поговорката "като кучето на нивата", но не искам да обидя достойните медици.

sega_reader

Важното е, че Джъмбо направи оборота и университетите прибраха студентските такси.

Сега може да затваряте.

Илиан Мавров156...

👍👏👋

perperushka

Еххххх, тези писиари, бе! Голямо удобство за подигравка с народа. А кой, как и кога доказа, че има таквоз нещо като SarsCov2? В коя лаборатория го изолираха, как доказаха, че е това, а не нещо друго - казва ли ти някой...

Danibus

Колега, едновременно сме писали.😃

perperushka

Danibus

Колега, едновременно сме писали.😃

Нормално е. Завират ми 💩 вече само като видя дете с маска или някъде написано името на Кунчев.

Danibus

Някой опитал ли се е да оспори т.нар тестове за к19. И как ще докаже, че не са верни. Или пък обратното. Лабораторията може ли да докаже, че са верни и как.😜

п.с. Иначе е ясно на къде ни бутат тези шматароци. На където ги бутат и тях. Като агънца 🐑🐑🐑.

Илиан Мавров156...

Почна се...Абе,  Деничката,защо не си каже- "началниците" не искат образовани и грамотни българчета.За камериерки,готвачи и проститутки много-много знания не трябват.Хайде къш, по къщята !

А тези пари, коги ще ги дават - сега или "друг път"? Че нещо "маргиналите"🎭 на Горанов още чакат едни помощи.

 

cymen

Да бяха само началниците. Немалко даскаля и "родители" си искат карантината.

Yankov

Мийте си ръцете. За промиването на мозъците е отговорна телевизията..

Влез или се регистрирай за да коментираш