Медия без
политическа реклама

Хонконг пламна за празника на Китай

Демонстрант беше прострелян при сблъсъци с полицията, десетки са ранени

02 Окт. 2019
ЕПА/БГНЕС
Десетки хиляди протестираха по улиците на Хонконг за 70-ата годишнина от основаването на Китайската народна република.

Полицай простреля с пистолет демонстранти в Хонконг по време на сблъсъци между протестиращи и силите на реда в деня, когато се честваше 70-годишнината  от създаването на Китайската народна република, съобщи Си Ен Ен. За първи път протестиращ е прострелян по време на продължаващите няколко месеца протести в мегаполиса. Полицията не съобщи подробности за инцидента, но видео, заснето от студентски съюз, се завъртя в социалните мрежи. На записа се виждат дузина протестиращи с черни качулки, които хвърлят различни предмети по група полицаи, които ги преследват. В един момент един от полицаите е заобиколен от демонстрантите. Той вади пистолет и го насочва към групата. Чува се изстрел и един от протестиращите пада на улицата, а другите се разбягват. Според здравните власти двама души са в критично състояние, след като бяха ранени в сблъсъците между демонстранти и силите на реда в Хонконг.  При сблъсъците са ранени най-малко 31 души. Съобщи се за барикади, пожари и повреда на имущество в редица райони на града.

Десетки хиляди излязоха по улиците на Хонконг въпреки полицейската забрана да протестират във вторник и въпреки голямата горещина. Протестиращите настояват за оставката на местната лидерка Кари Лам. Гневът им беше насочен и срещу Пекин, където същия ден 70-ата годишнина от основаването на Китайската народна република бе отбелязана с най-големия военен парад в историята на страната. Хиляди облечени в черно демонстранти преминаха през центъра на Хонконг като част от множеството шествия в подкрепа на демокрацията, призовавайки Китайската комунистическа партия "да върне властта на народа". Много протестиращи хвърляха във въздуха големи количества фалшиви банкноти "за духовете", както по традиция се прави на погребение. "Това е за лидерите, които няма да се вслушат в гласа ни", заяви Рей Люк, участник в протеста.

 ПРАЗНЕНСТВА

"Нищо не може да разклати основите на нашата велика нация. Нищо не може да попречи на нацията и на китайския народ да вървят напред", заяви президентът Си Цзинпин от тераса на южната стена на Забранения град - там, където на 1 октомври 1949 г. китайският комунистически лидер Мао Цзедун обявява създаването на Китайската народна република. През площад "Тянанмън" премина грандиозен военен парад с участието на 15 000 военни, 160 самолета, десетки балистични ракети и други оръжия. Показани бяха и нови междуконтинентални ракети, за които се твърди, че преодоляват ПРО на САЩ.

Още по темата