Медия без
политическа реклама

Фалитът на "Томас Кук" води до срив на туризма и у нас

Хотелиерите прогнозират загуби от поне 100 милиона лева и верижни фалити

25 Септ. 2019РУМЯНА ГОЧЕВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Министър Ангелкова намекна за отлив на туристи, а от бранша са сигурни - зимният сезон е под сериозен риск.

Загуби за стотици милиони и верижни фалити на хотели се очакват след приключването на летния туристически сезон, точно в месеците, когато браншът се подготвя за зимата. Причината е фалитът на най-стария английски туроператор "Томас Кук", който в неделя обяви, че прекратява дейността си. Хотелиерите настояват да бъдат подкрепени от държавата, като бъдат освободени от корпоративен данък за определен период от време например, но засега подобни мерки не се обсъждат.

У нас "Томас Кук" работи с 58 хотела и дължи около 36 млн. евро на различни обекти. Според експертите на Института за оценки и анализи в туризма обаче финалната сметка ще излезе много по-голяма - загубите за българските хотели и туристически фирми се изчисляват в рамките на около 100 млн. лева.

Практиката в бранша е операторите да плащат на хотелите до 90 дни, след като туристите са прекарали почивката си. "Фалитът на британския туроператор ще предизвика цунами в туризма", убеден е директорът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов. Пред БНР той поясни, че ефектът ще бъде дългосрочен - освен че "Томас Кук" има задължения към български хотелиери, Драганов прогнозира, че няма да се реализират и планираните до края на сезона пътувания. 

"Всеки хотел индивидуално се договаря с туроператора, с онлайн платформи, с корпоративни клиенти. В зависимост от това какъв е процентът на договореност с туроператора, да речем, случаят с "Томас Кук", съответно ще има или няма да има някакви последствия за него. Още повече че договорите са съвсем индивидуални, възможно е някъде разплащанията да са приключили, някъде да има и възможност някой да не си е получил парите", заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Бранимир Миланов.

Колежката му от Националния борд по туризъм Полина Карастоянова смята, че фалитът на "Томас Кук" ще се отрази директно не само върху хотелиерския бизнес, но и върху дейността на двете чартърни летища - във Варна и в Бургас. 

Всяко лято "Томас Кук" довежда в България между 350 000 и 450 000 туристи. Това превръща компанията в един от лидерите на пазара заедно с немската TUI. Британският туроператор е осигурявал между 30% и 50% от полетите към морето. Близо 55% от хотелиерите в курортния комплекс Слънчев бряг работят с британското дружество. 

Под сериозен риск за отлив на туристи е и зимният сезон, който се очакваше да навакса изоставането през лятото. От Министерството на туризма не отговориха на въпросите на "Сега" колко туристи е довела компанията у нас миналата зима и колко са били очакваните посещения за тази година. Ресорният министър Николина Ангелкова само предупреди за "сериозни затруднения" при планирането на сезон 2020 и обяви ситуацията за "изключително тревожна". Към момента продължават да работят поделенията на "Томас Кук" в Германия, Франция, Русия и др., както и авиокомпанията й "Кондор".

На фона на предупрежденията за проблемите на "Томас Кук" и на вече обявения фалит от министерството обявиха "спешна" среща с бизнеса едва във вторник в късния следобед. През уикенда ресорният министър Николина Ангелкова бе във Велико Търново, където бодро съобщи, че 15% повече българи са пътували из страната през лятото и това щяло да компенсира спада на чужденците. "Създали сме 24-часово звено, за да бъдем в контакт с всички заинтересовани", заяви тя на срещата с туристическия бизнес. Ангелкова смята, че трябва да се помисли за изискване на допълнителни гаранции или застраховки от страна на чуждестранните туроператори, така че да няма такива проблеми при възникване на рискове. 

По различни оценки в момента около 150 000 британски туристи са блокирани по цял свят след фалита на "Томас Кук". В България са 5940 клиенти на компанията, като около 2500 от тях са англичани. Те постепенно се завръщат с други авиокомпании в съответните държави и засега драми по летищата в Бургас и Варна няма.

 

В Гърция и Турция обмислят помощи за туристическия бизнес

 

Британски регулатори проверяват компанията "Томас Кук", която обяви, че прекратява дейността си незабавно. Службата по фалитите започна проверка защо туроператорът е изпаднал в несъстоятелност, а счетоводният регулатор обяви, че обмисля дали да проведе и своя проверка. Служителите на "Томас Кук" се явиха на работните си места във вторник въпреки прекратяването на дейността на компанията. Те обясниха, че са ангажирани да съдействат на назначения ликвидатор на дружеството. 9000 души работят за компанията на Острова.

Британският министър на бизнеса Андреа Ледсъм защити решението на правителството да откаже да спаси "Томас Кук" с аргумента, че това би било "прахосване на парите на данъкоплатците". В интервю за тв "Скай" тя определи фалита на фирмата като "изключително тъжно" събитие и каза, че съжалява за хората, загубили работните си места, и за туристите, които се опитват да се приберат у дома. Искаме да разберем какво се е случило, затова службата по фалитите извършва ускорена проверка, за да се установи дали не е било възможно да се направи нещо, "за да се предотврати тази катастрофа". През последните 12 г. тримата изпълнителни директори на туроператора са взели от заплати и бонуси общо над 35 млн. лири стерлинги и лейбъристите ги призоваха да ги върнат. На въпрос верни ли са информациите, че правителствата на Турция и Испания са изразили готовност да дадат нужните на "Томас Кук" 200 млн. лири стерлинги, но британското правителство е отказало да даде гаранции за това финансиране, Ледсъм отвърна, че се носят всякакви слухове. Тя подчерта, че сумата от 200 млн. лири, за която се говори, е доста под парите, от които "Томас Кук" се нуждае.

Гръцките власти в Крит съобщиха вчера, че са чартирани 8 полета до Великобритания, за да върнат клиенти на "Томас Кук" в родината. 20 000 британци са в момента на острова, от общо 50 000 британци в цяла Гърция.

Гърция, която вече пострада сериозно от дълговата си криза, е засегната сериозно от фалита на британския туроператор. Конфедерацията на туристическата индустрия в страната обяви, че щетите са гръцкия туризъм могат да достигнат 500 млн. евро. Министърът на туризма Харис Теохарис съобщи, че компанията дължи големи суми на гръцки хотели и други предприятия от средата на юли. Правителството в Атина обмисля облекчения за индустрията, след като бъдат изчислени напълно загубите. В понеделник вечер бе проведено спешно съвещание на министрите на туризма и на финансите в Атина, след което стана ясно, че сред обсъжданите мерки са данъчни облекчения за най-силно засегнатите от ликвидацията на британския туроператор.

Германските власти все още обмислят искане за заем от авиокомпания "Кондор", която е дъщерно дружество на "Томас Кук".

Министърът на туризма на Турция Мехмет Ерсой заяви, че спешно ще бъде изготвена програма за кредитна помощ на местния бизнес, засегнат от банкрута на туристическа компания „Томас Кук”. В изработването ѝ ще участват министерствата за културата и туризма и на финансите. По данни на местните власти в момента в Турция се намират 21 033 клиенти на „Томас Кук”. В случай че германските, руските и скандинавските филиали на „Томас Кук” обявят банкрут, броят на засегнатите туристи ще достигне 80 000. Министър Ерсой съобщи, че в рамките на правителствената програма за помощ ще бъдат деблокирани около 50 милиона евро, за да бъдат репатрирани блокираните в страната туристи.

Депутатът от Лейбъристката партия Джъстин Мадърс нападна туристическите компании, че са увеличили прекомерно цените си след колапса на "Томас Кук". Той даде пример със семейство от неговия избирателен район, което трябва да плати 500 процента над договорената цена, за да променят датата на пътуването за медения си месец в Мексико.

Основният съперник на Томас Кук, гигантът TUI, обяви, че сривът на Томас Кук ще има краткосрочен ефект върху печалбите му, но увери инвеститорите, че бизнесмоделът му е устойчив и годишните финансови резултати ще са според предвижданията. Компанията ще бъде временно притеснена да финансира обезщетения за полетите, които са резервирали през конкурента си. Компанията обаче предупреди, че туристическата индустрия страда от приземяването на някои самолети "Боинг", въздействието на Брекзит и цялостното претоварване на авиационния сектор.

Британското правителство бе успяло да прибере първите 14 500 клиенти на фалиралия туроператор от различни точки на света до обяд вчера. След фалита си компанията остави 600 000 клиенти на различни места по света, като 150 000 от тях са британци. За тях британското правителство организира най-мащабната операция по репатриране в мирновременната история и ангажира самолети на други авиокомпании да превозват клиентите на "Томас Кук". 10 000 от засегнатите клиенти са французи, съобщи ЮрАктив Франция.

Рухването на най-старата туристическа компания в света ще е първият сериозен тест за новата директива на ЕС за пакетните пътувания. Тя предвижда репатриране на туристите, но възстановяването на разходите за настаняване не е гарантирано, съобщи ЮрАктив Франция. Във Франция задълженията по директивата се покриват от гаранционен фонд, наречен Професионална асоциация за солидарност в туризма (APST). Френските туристически агенции, сред които е и "Томас Кук", внасят средства във фонда, който разполага с около 20 млн. евро за покриване на разходите по репатриране на пътуващите. С него могат да се покриват и разходи, свързани със забавяне на пътуване, като допълнителни настаняване, изхранване и др.

 

Още по темата