Quantcast

Медия без
политическа реклама

Есента донесе 10% по-високи наеми в София

Средната цена за двустаен апартамент в най-търсените квартали е 700 - 800 лв.

Илияна Кирилова
Цени на наеми по квартали в София в лева Квартали Двустаен Тристаен Център 810 1200 Младост 780 1100 Манастирски ливади 755 1000 Лозенец 810 1210 Люлин 550 700 Дружба 680 755 Витоша 785 905 Гео Милев 780 995 Овча купел 550 750 Студентски град 710 980 Банишора 540 620 Бояна 880 1075 Дианабад 720 880 Дървеница 680 740 Кръстова Вада 740 800 Малинова долина 620 740 Източник: "Адрес", "Арко"

След постепенното увеличение на цените на жилищата в последните години, жилищните наеми също тръгнаха нагоре. Краят на лятото и началото на есента по традиция са най-усилното време за търсене на жилища. Това се обяснява с началото на академичната година, като предпочитаните квартали са в близост до университетите. Но София привлича все повече хора, които търсят по-сигурна и по-високо платена работа в столицата и това допълнително усилва натиска върху пазара. На фона на нарастването на цените на жилищата в рамките на 5 на сто, при наемите растежът на годишна база е около 10%.

Средните цени в най-търсените квартали започват от 550 лв. и стигат до над 800 лв. за двустаен и от 700 лв. до над 1200 лв. за тристаен апартамент. Въпреки раздвижването, в някои точки от града пазарът остава по-слаб. Това обикновено са по-непопулярни квартали, разположени далеч от учебни заведения и от центъра на столицата, с по-слабо развита транспортна мрежа и връзки. Такива тенденции очерта пред в. "Сега" Йорданка Рангелова, мениджър "Наеми" от имотната агенция "Адрес".

Предвид сезона най-много запитвания за наем на жилище има от студенти. Предпочитаните квартали са "Студентски град" и "Овча купел". Интерес има и към централните части на града, както и към квартали по линията на метрото.

Наблюденията на брокерите сочат, че бъдещите наематели се интересуват отобзаведени имоти, в които могат да се настанят веднага, стига обзавеждането да отговаря на изискванията им - да е ново и поддържано. "Ако собствениците не желаят да инвестират, решението да оставят имотите си единствено на настилки е по-добро, тъй като така наемателите могат да си изберат сами обзавеждането", коментира Рангелова. 

Бъдещите наематели отделят и голямо внимание на етажа. Както при покупката на жилище първият и последният етаж не са за предпочитане, така и при отдаването под наем голямо предимство за наемодателя, който търси дългосрочни наематели, е да предлага среден етаж в жилищната сграда. Добрата комуникация с линии на градския транспорт и метрото също е много важна.

В София най-търсени и желани за наем са двустайните апартаменти. Това отчитат и от друга имотна агенция - "Арко". Квартали като "Младост" и тези с утвърдени бизнес центрове, големи бизнес сгради, както и с университети наоколо очертават два типа наематели - студенти и хора, работещи в близост. По данни на агенцията средните цени в "Студентски град" са около 560 лв. за двустаен и 740 лв. за тристаен апартамент. Там обаче има доста голямо разнообразие и могат да се  намерят както по-евтини, така и доста скъпи жилища под наем. По данни на брокери,в "Студентски град" наемите могат да надминат и 900 лева. В "Младост" дори е малко по-скъпо - за двустаен апартамент се искат средно 680 лв., а за тристаен - 840 лв., като на места се стига до 1000 лв.

В по-популярните квартали като центъра, "Лозенец", "Витоша", "Гео Милев", "Манастирски ливади" наемите също надхвърлят 1000 лв. за тристаен апартамент. В центъра например двустайните апартаменти са средно около 810 лв., а тристайните - 1200 лв.

И от "Арко" отчитат покачване на цените на наемите. "В последните години се наблюдава възходящ пазар на имотите с цел отдаване под наем. Смятаме, че към момента тази тенденция ще се задържи. Традиционно есенният сезон е най-силен и винаги има сериозно раздвижване в този сегмент. Покачването при цените е в рамките на около 10 -1 2% на годишна база" коментира пред в. "Сега" Иван Козаров от имотната агенция.

Справка в няколко сайта за недвижими имоти и отдаване под наем на жилища показва, че трудно може да се намери евтин имот под наем в столицата. Все пак в някои квартали на София все още има предложения за двустайни жилища за под 500 лв. Това обикновено са някои не толкова популярни квартали като "Люлин" и "Надежда". Там цените за наем на малко жилище са около 430 - 480 лв., показват данни на агенцията. 

Макар да са във водеща позиция, собствениците, които отдават имота си под наем, са склонни да коригират цената по желание на наемателите си. По данни на "Адрес" близо половината от тях са склонни да направят отстъпки в рамките на 50 лв. на месец. Според "Арко" най-често отстъпките могат да стигнат до 10-15% спрямо първоначалната оферта. 

Прогнозите на агенциите са за запазване на стабилност на сегашните цени на жилищните наеми, катозасега не се очаква ново увеличение.

Поскъпването на жилищните наеми започна преди няколко години заедно с възстановяването на пазара и поскъпването на жилищата. Тенденцията се усеща най-вече в големите градове, където все още кипи и масово ново строителство на жилищни сгради. Още в началото на годината брокери отчетоха ръст в цените на наемите в столицата през 2018 г., който се доближаваше до 20%. Едно от обясненията тогава беше свързано със спекулациите, свързани с по-високите цени на жилищни имоти, които се отразяват в преценката на наемодателите. 

Все пак въпреки засиленото строителство на нови жилищни сгради в столицата, все още търсенето на качествени имоти под наем не е задоволено напълно. Това отчитат от агенцията за недвижими "Антре", цитирана от "Инвестор". Случва се често наемателят да прави компромис в някое отношение от първоначалното му желание - локация, цена, качеството на обзавеждането и др., споделят брокери.

Любопитна тенденция е все по-честото търсене на апартаменти под наем в платформи за онлайн продажби като OLX. По данни на сайта търсенето на обяви за жилища под наем през 2018 г. се е увеличило с 86%. От компанията отчитат 59% ръст на търсенето на апартаменти за продажба, 45% на къщи и вили и 38% за наем на магазини. Средната цена за наем на тристаен апартамент в София е 990 лв. според предлагането в платформата. Освен апартаменти там се предлагат и гаражи, паркоместа и дори мазета под наем.

Платформите за споделени жилища като "Airbnb" набират все по-голяма скорост и у нас, най-вече в големите градове. Причината е по-голямата печалба в сравнение с традиционния наем. Те предлагат услуги най-вече за туристи и гости на града за еднократно настаняване. Някои брокери твърдят, че именно тези платформи са един от факторите, който води до растеж на цените на наемите.

Още по темата