facebook
twitter

Първа страница

Държавата пак започва здравна реформа, но запазва доплащането за лечение

МЗ иска конкуренция на много частни здравни каси, като още не знае колко струват медицинските услуги
1116
Илияна Кирилова
Това е третият модел, който този екип на МЗ представя. В министерството продължават да пишат модели, без да знаят колко струва лечението у нас.

И най-новият модел за промени в здравната система, представен официално в понеделник от здравния министър Кирил Ананиев, не предвижда механизми за ограничаване на огромните доплащания, които се налагат за лечението у нас. По данни на Евростат близо 50 на сто от разходите за здравеопазване у нас са от джоба на пациентите - за лекарства, доплащане при престой в болница, медицински изделия. Новият модел дори предполага и увеличаване на частните разходи на пациентите, тъй като допуска намаление на гарантирания пакет услуги, които се плащат със здравни вноски.

Настоящата идея на МЗ е да има демонополизация на здравната каса. Здравната вноска ще се запази 8%, но гражданите ще имат право да избират дали тя да отива в частен фонд или в НЗОК. Както и сега, ще има основен, гарантиран пакет, който всички фондове ще са длъжни да осигуряват, но какво да има в него, е "предизвикателство", обясни Ананиев. Да работят в сферата на задължителното здравно осигуряване ще имат право фондове с поне 500 000 осигурени. Подборът на пациенти, т.е. откази за записване на възрастни и хронично болни, ще бъде забранен, макар и неясно как. Вноската, която фондовете и НЗОК ще получават за записан осигурен, ще е еднаква за всички граждани, т.е. всички събрани осигуровки, включително и плащаните от държавата за бедни, деца и пенсионери, ще се делят на броя на осигурените и ще се получи осреднена вноска, която НАП ще превежда за всеки един гражданин. Хората, които не са избрали фонд, ще бъдат разпределяни служебно или ще останат клиенти на здравната каса. Фондът ще може да се сменя веднъж годишно. Самите частни застрахователи обаче ще се лицензират по директива на ЕС, т.е. ще трябва да се регистрират изцяло нови дружества, вместо на пазара да оперират настоящите фондове, които се занимават и със здравно застраховане. Те ще имат право на до 3% административни разходи, колкото и в момента ползва НЗОК, а също и ще са длъжни да поддържат резерв от 3% от приходите си, пак като касата, с който да покриват извънредни плащания. Частниците ще имат право и на печалба, но тя "ще остава в здравната система", обяви Ананиев, без да обясни какво означава това.

По данни на НАП работещите, които се осигуряват за своя сметка и тази на работодателя си, са около 3.5 млн. души. 2.7 милиона - пенсионери, деца и бедни, се осигуряват от държавата, при това с непълна вноска. Не е ясно колко фонда биха могли да съберат над 500 000 осигурени, още повече че те ще се създават тепърва, което иска допълнителни инвестиции. Настоящите дружества за допълнително здравно застраховане имат общо около 350 000 клиенти.

Фондовете ще работят по основен пакет, определен от здравното министерство и съсловните организации на медицинските специалисти. Цените по него ще се договарят между изпълнителите - болници и лекари, и фондовете, същото ще важи и за отстъпките за лекарства и медицински изделия. "За някои дейности МЗ може да определя заедно с лекарския съюз пределни цени", каза Ананиев. Лечебните заведения ще могат да формират сами цените на услугите си извън основния пакет, които ще се плащат или през допълнително доброволно застраховане, или кеш.

Какво ще има в основния пакет, тепърва ще се решава, тъй като МЗ продължава да няма представа колко струва лечението, т.е. още не е направено т.нар. остойностяване на медицинските услуги, което се чака от години. Съответно не е ясно какво точно може да се покрие с 8% вноска и дали ще има услуги, които в момента се плащат от здравната каса, но в бъдеще ще са ангажимент на пациентите. Не е ясно и какви цени биха могли да договорят частните фондове с болниците, което пък значи, че и в бъдеще пациентите вероятно ще продължават да плащат за всевъзможни допълнителни услуги като избор на екип, ВИП стая, сестрински пост и какви ли не консултации, които всъщност дофинансират част от лечението. Моделът не предвижда доплащанията да са под нечий контрол. Ананиев само гарантира, че доплащанията ще са легални и ще има обявени списъци с цени и услуги, "за да знае българският гражданин, че е добре да се застрахова допълнително, иначе ще се налага да плаща".

Според Ананиев подобен модел ще намали неефективните разходи и измамите, тъй като частните фондове ще имат интерес да контролират по-добре от здравната каса. Ще се повиши и качеството на медицинските услуги, а също и профилактиката и превенцията на болести, тъй като частниците ще имат интерес от ранно откриване на болести, когато лечението им е по-евтино.

 

СРОКОВЕ

Ако изобщо се реализира, този модел ще действа от 2021 г. До края на годината е срокът, в който МЗ ще представи окончателния и изчистен и в детайлите вариант, дотогава се очаква да е факт и остойностяването на медицинските услуги, което да покаже колко пари реално са нужни в системата. Представените идеи са само обща рамка и посока, застрахова се Кирил Ананиев.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов: Дано всички подкрепят кампанията за донорство, аз го направих (видео)

06.11.2019

770 14
МЗ: Няма повишена заболеваемост от рак по границата със Сърбия

12.10.2019

752 11
Ананиев пак обеща по-високи заплати в болниците, ама догодина

Коментари

fractal

Хората в една държава са както производителите на компютри роботи от една марка

Всеки гледа да са по добри и по здрави неговите хора и компютри роботи

Който не се грижи за своите ще се грижи за чуждите

SvSophia
снимка на SvSophia

 

Препоръчвам да си се вземат под ручка чичо и племенник и да освободят МС от присъствието си, като предварително и задължително им “се случат” следните неща:

 

1. Да им се изнесе подробна образователна лекция, която да им набие в най-горната част на организмите им, че поне официално Република България не е щат на САЩ, а държава в ЕС и моделите както на здравеопазването, така и на всичкото трябва да са съобразени с европейските модели.

 

2. Да ги пита кво аджеба става с електронните ни здравни карти, налични за гражданите на ЕС, освен нас, върху които нас вместо тази европейска практика, бяха изпробвани пръстови отпечатъци. По спешност да си кажат що мълчат кат неолиберали на разпит за електронните здравни карти, които са инструмент за предотвратяване на корупция и крадене в здравеопазването,

 

 

3. Да ги задължат в спешен порядък да изнесат публични данни за кво са разходвани приджобените ни от Дянков /племенничето му се явяваше заместител/ къде два милиарда внесени от нас целево здравни осигуровки.

 

4. Да препоръчат на НС да промени закона така, че последващата здравна реформа да не се извърша от лица, събирани по неясен принцип  от околовръстното и от частни, застрахователно-мутренски в случая, скамейки.

 

Електронна здравна карта, ойропейци и оройпейки!!!

Строга публична аналитична отчетност, чичовци и племенници!!!

Разчетите башка!!!

 

Антей

!

Предлагаме тези двамата на картинката

да се предложат

 

за държавна НАГРАДА с най-високо отличие!

 

От 20 години се разработва 

"Български здравен проект",

 

чиито резултат ВСИЧКИ виждаме и по 

телата си чувстваме! 

 

Деца, млади и стари, ведно с болниците им

изчезват, умират! 

 

Топим се с по 50 000 души годишно,

а милиардите от бюджета растат с всяка година.

За здравеОПАЗВАНЕ и

за здравеЛЕЧЕНИЕ!

 

Е, за този "харипотъровски филм" 

който не от вчера,

а от 20 години насам експертно се разработва

ЗДРАВНИЯТ ПРОЕКТ (?!)

 

всички експерти,

трябва да бъдат удостоени с държавна награда!

 

Тези висши държавни чиновници

никой не може да ги барне,

НИКОЙ не може да ги накаже,

камо ли да ги уволни!

 

И самите те -

според собствените си самооценки вероятно

си мислят, че правят

огромни добрини на българското население

с този "Български здравен проект"

 

и затова не си тръгват сами - ами разработват 

всеки следващ етап, все по-експертно!

 

Е, затова - да ги наградим, бе!

.............

 

п.с. Най-новото за благоденствието на населението

е предложението все още - 

ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ прегледи да станат ПЛАТЕНИ!

....

⚠️

Г-н Премиер спаси народа си!

Твоят български народ, г-н Премиер!

..................

 

kaily
снимка на kaily

Що не опитат с ДДТ?

fractal

Боже пази България

Заповедта се изпълнява

 

Интервал

Без да чета новината, мога да направя обосновано предположение, че става дума ЕДИНСТВЕНО за едни кинти и къде да идат. Всичко друго е наивност, граничеща с примитивност.

deqerven
снимка на deqerven

Определено👍, някой в друга тема сполучливо каза, че вече не сме овце, а се доближаваме до зеленчуците. Ми много точно казано. Ако тия тъпни, наречени реформа се приемат мълчаливо, от зеленчук, ще сътворят хербарии. Цели големи, скъпо струващи колекции. Може пък фишеците с НАП да завоалират именно точно тази,, реформа"

Who

Няма нещо в тази държава, което да е реформирано и в резултат на това да не е срутено. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×