Медия без
политическа реклама

НС подписва празен чек за лечението на бежанците

Украинците ще се осигуряват за здраве, но как и от кого все още не се знае

Доц. Антон Тонев е вносител на промените заедно с други депутати от управляващата коалиция.
БГНЕС
Доц. Антон Тонев е вносител на промените заедно с други депутати от управляващата коалиция.

Управляващите продължават да задълбочават хаоса с правата на украинските граждани у нас, вместо да решават проблемите. В здравната комисия на Народното събрание днес бе приет законопроект, с който за хората под временна закрила се въвежда задължително здравно осигуряване. Текстът на промените е много закъснял - един месец лекари и болници лекуват бежанците на добра воля и безвъзмездно. Той обаче далеч не е решение, защото оставя без отговор ключови въпроси за осигуряването на украинците, включително и за чия сметка ще е то.

Промените лаконично гласят, че хората със статут на временна закрила са задължително осигурени за здраве в НЗОК. Всички подробности - върху какъв доход ще се дължат осигурителни вноски, в какъв срок ще се внасят, от каква дата възниква задължението за осигуряване, от кога възникват правата на осигурените лица, как ще се внасят осигуровките и най-важното - за чия сметка ще бъдат, предстои да бъдат описани в акт на Министерския съвет.

На заседанието депутати от опозицията се възмутиха, че управляващите ги карат да приемат нещо на тъмно. Изпълнителната власт прехвърля на законодателната задължението да се направи нещо, което беше нейна отговорност, коментира проф. Асен Балтов (ГЕРБ), който напомни, че е имало идея да се обособи фонд към правителството за покриване на медицинската помощ на бежанците.

"Няма финансова сметка заради динамичната обстановка и очакванията за самодефиниране на украинските граждани", оправда се доц. Антон Тонев от "Продължаваме промяната", който е и вносител на промените. "Министерският съвет ще реимбурсира със свой акт направените разходи, когато имаме точните данни", уточни той. Ще приемем закон, без да е ясно решението на МС, посочи му отново Хасан Адемов от ДПС, който като социален експерт повдигна ред важни въпроси, включително и какво ще стане с осигуряването на хората, които започнат работа.

И тази дискусия не се мина без политическо говорене, като част от депутатите поспориха и намираме ли се в предизборна обстановка или не. "Ситуацията в света е много близко до апокалипсис. Прочетете "Д-р Живаго" - към тези, които коментират джиповете и черните стъкла. Това са трагични неща и трябва да се отнасяме с респект към тази ситуация", възмути се проф. Георги Михайлов от БСП. ГЕРБ веднага го атакуваха защо тогава партията му не подкрепи санкциите срещу Путин.

Законопроектът бе приет на първо четене с гласовете на управляващите, а опозицията се въздържа заради забележките си. Според проф. Балтов много по-ясен вариант за финансиране на лечението на хората под временна закрила е да се обособи специален фонд за тях, без да се променят законите.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата