Медия без
политическа реклама

От 2020 г. НАП ще ни попълва данъчните декларации

11 Яну. 2019МИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова

От 2020 г. НАП ще попълва данъчните декларации за доходите на гражданите. Данъкоплатците ще може да проверяват по електронен път с персоналния си идентификационен код (ПИК) попълнените формуляри и ще дописват доходи, за които приходната агенция няма информация. Конкретните правила как ще става това обаче предстои да бъдат уточнени.

"Вече има гласувана законова възможност приходната агенция да събира необходимата информация от работодателите за платените доходи по трудови и граждански договори и за авансово удържаните данъци и осигуровки", обясни вчера говорителят на НАП  Росен Бъчваров. Фирмите ще трябва да предоставят на НАП през февруари идната година специална справка за изплатените доходи, а до края на март НАП ще попълни данъчните декларации на гражданите въз основа на тези данни. Хората обаче ще трябва да впишат доходите си от наеми, рента, дивиденти и други източници, различни от трудова дейност.

Освен това от 2020 г. вече няма да се изисква към данъчната декларация да се прилагат служебни бележки за доходите. Това обаче не отменя задължението на работодателите да издават подобни бележки - при поискване от служителите и работниците. "Предварителното попълване на данъчните декларации от НАП ще улесни още повече процеса по подаване на декларации. Над 90% от данъчните декларации са за доходи от труд", заяви Бъчваров.

НАП обяви вчера началото на данъчната кампания за доходите, получени през 2018 г.  Тази година тя започва по-късно, от 10, а не от 1 януари. Срокът за подаване на данъчните декларации остава непроменен - 30 април. Без промяна е и срокът за ползване на 5% отстъпка - 31 януари. Отстъпката не може да надхвърля 500 лв. Условието за ползването й е данъчната декларация да е подадена по електронен път и до 31 януари да е платен целият дължим данък. Освен това данъкоплатецът не трябва да има други просрочени публични задължения - местни данъци и такси, осигуровки, глоби и др. Това е и условие за ползване на други данъчни облекчения - като отстъпка за дете, за инвалидност и т.н.

От НАП призоваха хората да ползват интернет не само за деклариране на доходите си, но и за плащане на данъка. За целта не се удържат никакви такси. Миналата година по този начин са преведени 90 млн. лв. данъци, като с банкова карта човек може да плати данъците и на друго лице. Една трета от подадените миналата година 600 000 данъчни декларации са пратени по електронен път. Освен онлайн се запазва възможността данъчните декларации да се подават и в офисите на НАП, и по пощата.

 

 

Ключови думи:

НАП, данъчни декларации

Още по темата