Медия без
политическа реклама

Правото е най-желаната специалност в Софийския университет

На второ място по интерес е „Психология“, а на трето - „Графичен дизайн“

06 Юли 2021
5 936 са младежите, приети на първо класиране в СУ, от общо 9 747 кандидатстващи
Илияна Димитрова
5 936 са младежите, приети на първо класиране в СУ, от общо 9 747 кандидатстващи

За втора поредна година правото е най-желаната специалност в Софийския университет. Това показват резултатите от първия етап на класирането на кандидат-студентите във висшето училище за 2021/2022 г., обявен днес.

9 747 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище. На първо място сред посочените от най-много кандидати специалности е „Право“ (редовна форма на обучение). Миналата година тази специалност успя да измести психологията от челната позиция, като едно от обясненията за това бе решението на СУ да приема студенти в нея без изпити, а само с оценки от матурите. Кандидатстването в специалност "Право" т.г. се осъществява като м.г. - с оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература и общия успех от дипломата за средно образование.

На второ място по интерес е „Психология“, а третото място, както и м.г., заема специалността „Графичен дизайн“. На следващите места кандидатите са поставили специалностите „Софтуерно инженерство“, „Предучилищна и начална училищна педагогика“ (задочна форма на обучение), „Английска филология“, „Връзки с обществеността“ (редовна форма на обучение), „Международни отношения“ (редовна форма на обучение), „Предучилищна и начална училищна педагогика“ (редовна форма на обучение) и „Журналистика“ (редовна форма на обучение).

5 936 са кандидатите, приети на първия етап на класирането в редовна и задочна форма на обучение, държавна поръчка и платена форма на обучение. След първото класиране са приети 21 лауреати и 30 първенци на национални олимпиади и състезания.

 

ПЪРВО КЛАСИРАНЕ

В срок от 7 юли до 9 юли 2021 г. включително класираните от първия етап кандидати имат следните възможности. Едната е да се запишат в специалността, в която са класирани, като не участват в следващите етапи. Класираните по първа желана специалност кандидати трябва да се запишат на този етап от класирането, без право на потвърждаване или изчакване края на класиранията. Класираните по второ, трето и т.н. желание кандидати могат да се запишат в специалността, за която са класирани от този етап, или да заявят желание за участие в следващото класиране, като депозират диплома-оригинал за средно образование и попълнят декларация за участие в следващите етапи на класиране за по-предна желана специалност.

Класирани от първия етап на класирането кандидати, които не се запишат в специалността, в която са класирани, или не потвърдят желанието си за по-нататъшно участие в следващите класирания, отпадат и губят придобитите студентски права. Незаетите от тях места се попълват на следващото класиране.

Некласираните от този етап кандидати не подават декларация за участие в класирането и не депозират диплома за средно образование, тъй като участват автоматично в следващия етап на класирането.

Записването се извършва в отдел „Студенти“ на факултета, в който кандидатите са приети. С цел ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19 (коронавирус), записването на новоприетите студенти ще се извършва по график . (Студентите, приети специалност „Право“, е необходимо при записването си да представят разпечатка с резултата от съответния етап на класирането)

Всички необходими документи за записване трябва да бъдат попълнени предварително. Закупува се единствено студентска книжка от книжарниците на Университета в сградите на Ректората, Факултета по науки за образованието и изкуствата, Факултета по математика и информатика, Стопански факултет и от щандовете на Университетското издателство с печатница „Св. Климент Охридски“. До сградите на Университета ще се допускат само новоприетите студенти, упълномощени лица и придружители на новоприети студенти със специални потребности.

 

ВТОРО КЛАСИРАНЕ

Вторият етап на класиране се извършва на 13 юли 2021 г. В него участват потвърдилите от първия етап кандидати, за които е възможно прекласиране в по-предна желана специалност, посочена в състезателния картон, и некласираните кандидат-студенти. Потвърждаването или записването на класиралите се от втория етап кандидати се извършва от 14 до 16 юли 2021 г. включително. Непотвърдилите от второто класиране кандидати губят правото си за участие в третото класиране, което е окончателно.

 

ТРЕТО КЛАСИРАНЕ

Третият етап на класирането е на 20 юли 2021 г. Срокът за записване е от 21 до 23 юли 2021 г. включително. Резултатите от това класиране са окончателни. Най-актуалната информация за кандидатстудентската кампания може да бъде намерена в страницата на Софийския университет в интернет на адрес: www.uni-sofia.bg и в страницата във Фейсбук „Кандидат-студенти 2021“ @SofiaUniversityAdmissions2021.

 

 

 

 

Ключови думи:

СУ, резултати, кампания, право

Още по темата