Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Направи ми пица" и още свежи идеи за първите училищни дни

"Дърво на доброто" и "емоциометър" са малка част от изпробваните практики, които препоръчват учители за началото на новата учебна година

15 Септ. 2021
БГНЕС
"Изключително важно в първите часове да изградим доверие в класната стая", казва учителят Станислава Стефанова.

И новата учебна година ще бъде изпитание заради пандемията от коронавирус. Затова оптимизмът и свежите идеи не са никак излишни. От "Заедно в час" представиха полезни съвети, които да помогнат на всички в образователната система да преминат по-уверено и смело през всичко, което предстои за ученици, учители и родители.

 

Доверието започва с атмосферата в класната стая

 

"За мен като учител е изключително важно в първите часове да изградим доверие в класната стая. Ключово е да се опознаем с децата, да споделим какво е необходимо за работата ни, какви са очакванията и страховете ни, какви цели си поставяме. Важно е също учениците да се чувстват спокойни в клас, да не се притесняват да допускат грешки и да знаят, че грешките са нещото, което ни помага да ставаме по-добри", споделя философията си за класната стая Станислава Стефанова, възпитаник на програма “Нов път в преподаването” и обучаваща по предмети, свързани с науки (Човек и природа, химия и физика). Тази година тя е класна на 6-и клас, като познава част от учениците, но има и такива, с които тепърва й предстои да се запознае. Според нея доверието с учениците се гради още с атмосферата на пространството, в което ще работят заедно. Затова използва различни постери и табла, които е изработила самостоятелно или са създали заедно с учениците. Във всяко едно от тези табла тя вплита идеите си за класната стая - учене от грешките, очаквания, правила и пр.

 

Малко уют

Преподавателят по английски език Сава Ташев акцентира върху две неща в класната стая - гирляндите и библиотеката. Гирляндите стоят целогодишно, защото според него "класната стая трябва да е уютно и приятно място", а библиотеката е в очакване на новите си читатели.

В класната стая на Вероника Тодорова, учител по английски език, също има библиотека - в нея тя подготвя материали, които учениците да използват за индивидуална или групова работа, или ако приключат по-рано с някоя задача. На най-горния рафт са закачени проектите, по които са работили децата. Още на вратата има мотивиращи послания, а на видно място в класната стая е разположено и огледално табло, на което учениците могат да разберат кой е отговорен за техните действия, думи и успехи.

 

Не може без правила

"Смятам, че е важно да имаме изградена култура на учене, за да може часовете да протичат по план, затова и винаги отделям време за разговори за правила в класната стая, очаквания и притеснения", казва Станислава Стефанова. Спазването и нарушаването на правилата в нейната класна стая се следи и се отбелязва с червена или зелена точка. За да проследява напредъка на учениците пък тя използва онлайн тракер (електронна таблица, в която проследява резултатите им през годината). В него тя записва процента успеваемост на първия диагностичен тест, а след това и резултатите от по-малки тестове всеки час. Този тракер е видим и достъпен за учениците, за да може всеки да вижда напредъка си, да си постави високи цели и да се стреми към подобряване на резултатите.

 

Да пораснем също като цветята

Началният учител Радослава Георгиева също поставя на видно място над дъската правила за всички в класа. До тях се намира описание на успешните ученици, към което всички ще се стремят, а до него - табло за успехите на класа, където се отбелязват спечелените конкурси и състезания. Радослава ще провежда петъчна рефлексия с учениците си, в която децата ще споделят чувствата и емоциите си от изминалата седмица - за целта ще им помага емоциометърът (табло с усмихнато, тъжно, ядосано човече и т.н.). По време на първата за годината рефлексия преподавателката планира всяко дете да сподели своя силна страна, която да запише на специалното супер табло. Всяка седмица ще се избират и ученици, които ще поемат лидерски роли в класната стая. За изненада на възпитаниците си, Радослава е приготвила семенца в хартиени ранички, които децата да посадят, "за да може растенията ни да растат също като нас през учебната година".

 

Награда за целия клас

Учителят по немски език Елица Ганева споделя интересен начин за визуализиране на правилата на класната стая - забавни комикси. Тя използва пясъчен часовник, за да следи времето за групова или индивидуална работа, както и времето за презентации. При спазване на правилата или при постигането на някакъв успех или обща цел, учениците ѝ получават стикери. При събрани 10 стикера целият клас получава награда.

 

Дървото на доброто

Учениците на Лилия Попова са "миньони", които имат "миньон причини" да ходят на училище. В нейната класна стая също има табло на постиженията, както и дърво на доброто. Всеки път, когато някой от миньоните направи добро дело, чашката му се пълни. Рождените дни на учениците пък се отбелязват с помощта на специален календар.

 

Игри за опознаване...

От "Заедно в час" препоръчват за първите дни в училище игри за запознаване, които превръщат скучното представяне в запомнящо се изживяване. За целта класната стая се разделя на две - от едната страна се обозначава с "И аз", а от другата с "Аз не". Учителят започва, като назовава нещо, което обича, например "Аз обичам ванилов сладолед". Учениците, които също харесват това, застават от страната "и аз", а тези, които не харесват, застават от другата. След това учителят може да покани всеки ученик да излезе и да каже едно нещо, което харесва. Играта може да се адаптира в различни варианти - например неща, които са правили през лятото, или неща, за които се вълнуват през учебната година.

Друга игра е "Всички които…", при която децата са седнали на столчета в кръг. Има водещ, който е в средата на кръга и задава условията. Този, който не отговаря на условието, не се мести. Така се получават по няколко деца на един стол. въпросите, които ще задавате, са въпрос на избор - "Който сутринта е станал рано, да се премести един стол вдясно", "Който има обеци, да се премести един стол вдясно", "Който обича да чете, да се премести два стола вдясно", "Който има по-голям брат или сестра, да се премести един стол вдясно", "Който обича математиката да се премести един стол вляво".

 

...и за разведряване

"Направи ми пица" е игра, в която се правят два концентрични кръгa). Външният кръг са готвачите, вътрешният - пиците (после се разменят). Учителят подава командите и започват движения на готвачите върху гърбовете на пиците - месим тестото (мачкане), разточваме (нагоре - надолу по гърба), намазваме с доматен сос (поглаждане в кръг), нареждаме саламчета (потупване), добавяме краставички, гъби (пощипване), поръсваме кашкавал и мятаме във фурната.

При играта "Плодова салата" целият клас нарежда столовете си в кръг. Всеки си избира плод и го казва на глас. В средата първо застава учителя и казва, че иска да направи плодова салата със следните плодове... и всеки, който чуе своя плод, трябва да смени мястото си, а учителя трябва да седне на един от столовете. Този, който остане прав, казва каква салата иска да направи. А когато играчът каже: "Плодова салата", всички трябва да сменят местата си.

 

Винаги готови за онлайн уроци

Въпреки че на всички ни се иска ученето да е повече в класните стаи, реалността вероятно ще е друга. Затова, вместо да спорим, по-добре да се фокусираме върху подготовката за онлайн уроците навреме. Станислава Стефанова очаква, че и тази година ще се наложи да работи хибридно - едновременно с деца, които присъстват в училище, и деца, които учат от вкъщи. "Определено има много трудности с дистанционното обучение, но за мен по-важно е да намерим плюсовете на обучението в онлайн среда и да се фокусираме върху тях. През последните 2 г. работа научих много нови практики и идеи, с които да ангажирам учениците си при дистанционно обучение, затова не ме притеснява ако се наложи да работим от вкъщи", споделя Станислава.

Преподавателката разказва, че вече използва част от практиките и в присъствена форма на обучение. Част от инструментите, които използва в своята вирутуална класна стая, за да ангажира всички ученици, са Clasdojo - тракер за културата на класната стая, menti.com - инструмент за анкети, събиращ мнения на децата за начина на учене, как участват преди и след часа, padlet, mural - платформа, чрез която работят повече ученици върху 1 проект и др. През classroom учителката дава задачи на учениците за домашна работа през уикенда, дори в присъствена форма, за да може и самите те да са подготвени за евентуално дистанционно преминаване. Използва още онлайн тракери за проследяване на напредък и различни ангажиращи задачи в онлайн средата, както и много други онлайн ресурси като kahoot.it, phet, learning.aps, wordwall.


Рицарски турнир

Анализаторите са категорични, че колкото по-включени са в училищния живот родителите, толкова по-мотивирани и отговорни са децата им. Георги Петров от СУ "Христо Г. Данов" в Пловдив споделя чудесна практика как да привлече родителите в училище и да направи прехода на децата в 5-и клас по-малко стресиращ. Това е "Рицарски турнир", който помага на децата и техните родители да се запознаят с бъдещите си учители по забавен и нетрадиционен начин и поставящ отлична основа за бъдещите им взаимоотношения.

Турнирът представлява интердисциплинарно състезание с познавателни и спортни предизвикателства. В него трябва да участват учителите по български, математика, и по физическо възпитание в пети клас, класните ръководители на 4-и клас и два отбора деца от 4-и клас и техните родители. Класните ръководители, съвместно с колегите от прогимназиален етап, следва да изготвят забавни задачи от областите на българския език, литературата, математиката и забавни спортни предизвикателства. За най-активните може да се предвидят малки награди - книги, спортни принадлежности и др.

Още по темата