Quantcast

Медия без
политическа реклама

Хиляди зрелостници молят МС да им разреши тържествено изпращане

"Искаме изпращане в дворовете, не бал. Големи хора сме, на по 18-19 г. Ще се съобразим с всичко, което ни кажат и ще поемем отговорност“, кават младежите

12 Май 2020
Снимка: Архив

Хиляди зрелостници, които тази година по принуда ще завършат средното си образование дистанционно, поискаха правителството да им разреши да бъдат изпратени тържествено, разказва Нова телевизия.

Над 15 хиляди абитуриенти се събраха във Facebook и написаха писмо до МС молба да им позволят поне изпращанията в двора на гимназиите, които за тях са особено емоционален момент в живота. "Преживяхме много трудности. Нямаме възможност да се разходим в училищния коридор, да отидем в двора на училището, да се видим помежду си. Това са последните ни мигове, които ни се отнемат и ние ги прекарваме вкъщи пред лаптопа“, казва Симона Бонева от столичното 18-то средно училище, създател на групата “Изпращане 2020".

На нейното мнение са и доста от завършващите през тази година. Калина и Йоанна от Математическата гимназия в Хасково разказват как цяла година се готвят за последния ден в училище. "Още от започването на 12-и клас мисълта ми беше за роклята, за гримовете, за прическите. Не съм само аз така. Чакахме месец май да дойде. Той дойде, но по друг начин", казва Калина Ленкова.

В специално създадена Facebook група Симона и още над 15 хиляди абитуриенти се обръщат към правителството с молба да разреши изпращанията във всяка българска гимназия. Те посочват, че церемониите са на открито в училищния двор, където би могла да се спазва необходимата дистанция. "Това е голямо, открито пространство. Искаме изпращане, не бал. Знаем, че бал не е разумно да се прави в този момент. Големи хора сме, на по 18-19 години. Ще се съобразим с всичко, което ни кажат и ще поемем отговорност“, казва Симона.

От просветното министерство обаче засега са предпазливи и смятат, че най-важно е да не се поема какъвто и да било риск за здравето на над 50 хиляди зрелостници. „Най-ценният момент на изпращането не е да броиш до 12, а предаването на училищното знаме. Това може да стане и виртуално", коментира зам.-просветният министър Таня Михайлова. По думите й обаче това не означава, че ако всичко е наред и има възможност, няма да може да се предаде знамето и при дипломирането. "Всичко зависи от обстановката. Човек е устроен така, че иска предвидимост. Ние обаче сме отговорни хора и няма как да кажем нещо, което евентуално не би се случило“, заяви Михайлова.

На въпроси на "Сега" от МОН коментираха, че препоръчват младите хора да се съобразяват с правилата и да пазят здравето си и това на близките си. Оттам посочиха, че организацията на подобни тържества е в правомощията на училищните ръководства, като евентуално предаването на знамената и изпращанията могат да се случат и септември, когато учениците, вече станали студенти, идват да видят учителите си.

Още по темата