Quantcast

Медия без
политическа реклама

58 наши учители ще се обучават в ЦЕРН тази година

Целта е после да обогатят училищната програма с най-новите достижения в природните, инженерните науки и в информационните технологии

27 Септ. 2022
МОН
От 2011 г. досега на обучение в ЦЕРН сме изпратили 759 учители по природни науки, инженерни специалности и ИТ

28 учители по природни науки ще преминат обучение в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева по Национална програма "Мотивирани учители и квалификация" от 2 до 8 октомври, съобщават от МОН.

Преди броени дни от квалификационен курс по националната учителска програма са се завърнали 30 педагогически специалисти по информатика и информационни технологии. С тях преминалите през обучение тази година ще станат общо 58.

Групата учители, която предстои да замине в неделя, е двадесета поред от стартирането на националната програма през 2011 г. В тази група има преподаватели от училища в 13 области на страната: Варна, Русе, Велико Търново, Пловдив, София-Област, Плевен, Кърджали, Стара Загора, Сливен, Разград, Пазарджик, Благоевград, Бургас. Досега по националната програма на министерството на образованието и науката в ЦЕРН са преминали обучение 759 учители по природни науки, инженерни специалности и информационни технологии, отчитат от МОН.

Обучението в ЦЕРН включва лекции, работилници, демонстрации и социални събития. Учителите имат възможността да се докоснат до най-новите технологии в световния научен център и да задоволят своя интерес към новостите в науката и техниката. Обучението им дава възможност да се запознаят със съвременната наука, която се развива в ЦЕРН, като събуждат интереса в учениците към модерната наука, природните и инженерни дисциплини и ИТ технологии.

Преминалите през курсовете могат да допринесат за обогатяване на училищната програма с най-новите достижения в областта на природните науки, инженерните разработки и информационни технологии, както и да подготвят бъдещото поколение физици, изследователи, инженери и учители. Програмата допринася за насърчаване на любознателността и креативността на учениците, мотивиране за по-задълбочено и интересно преподаване на физика в училище, надгражда преподаването с най-новите достижения в областта на природните науки, инженерни разработки и информационни технологии, посочват от МОН.

 

Още по темата