Quantcast
Всяка четвърта сделка у нас не се разплаща в срок | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Всяка четвърта сделка у нас не се разплаща в срок

България е сред държавите с висок риск за събиране на вземанията показва класация на Allianz Trade
291
 Pixabay

България попада сред държавите с висок риск за събиране на вземанията - компаниите у нас се разплащат средно за 30 дни след издаване на фактура, като 25% от дължимите плащания не се покриват в договорения срок.

Това показва изследване на компанията за застраховане на търговски кредити Allianz Trade (преди Euler Hermes). Изследването е класирало България на 17-о място по риск на събиране на вземанията сред 49 държави в света, които формират общо  90% от световния БВП и 85% от световната търговия.

Проблемът за България е, че тромавата процедурата по обявяване на несъстоятелност не е ефективно решение за събиране на вземанията и процесът отнема значително време и допълнителни разходи за бизнеса, посочват от Allianz Trade. Процесът по обявяване на фалит у нас продължава около 3 години, а освен това накрая много често исканията на кредиторите остават неудовлетворени, особено  компаниите без застраховка на търговските кредити.

Класацията на Allianz Trade групира държавите в четири категории в зависимост от риска за събираемостта на вземанията. Най-добра е оценката за държавите в Западна Европа, като в челната тройка тази година са Швеция, Германия и Финландия. България попада във втората група на държави с “висок риск” заедно с други държави от Югоизточна Европа - Полша, Румъния, Унгария и Гърция. Като “много висок” се определя рискът в Чехия, Словакия, Турция, както и в САЩ. На дъното на класацията в зоната на “остра заплаха” са осем държави, сред които и Китай. Въпреки че Русия не е включена официално в рейтинга, анализаторите предупреждават, че тя би попаднала също точно в най-тревожната зона.

В доклада експертите на Allianz Trade правят и комплексна оценка какъв е рискът за бизнеса във всяка от държавите, като се отчита към кои външни пазари е насочен приоритетно износът там. Тъй като българските компании търгуват приоритетно с държави от Европейския съюз, където ситуацията с разплащанията е една от най-стабилните, това ги поставя в сравнително благоприятна позиция.

“Тази оценка обаче не може да бъде разглеждана като достатъчно успокоение и гаранция, особено във времена на много силна динамика и сериозни предизвикателства към световната икономика. Затова решаваща може да се окаже ролята на силния застраховател с добре развита глобална мрежа, която осигурява превантивен достъп до информация и огромна база данни”, коментира Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България, вече опериращи под търговската марка Allianz Trade.  

Allianz Trade оценява общия обем на вземанията под най-сериозен риск в държавите в критичната зона на над 4,2 трилиона щ.д. Тези с “много висок” риск са 3,5 трилиона щ.д., а тези с “висок” – 1,9 трилиона щ.д.

 

Още

БНБ: Лицата от списъка Магнитски имат едва 11 млн. лева кредити

24.08.2021

2226
САЩ започват разследване на застрахователния гигант Allianz

06.08.2021

2912
Защо някои държави продължиха с ваксинациите с „АстраЗенека“?

13.03.2021

3484